Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dobroměřice (obec) [5951]



Obec Dobroměřice leží 1 km severně od Loun v nadmořské výšce 180 m. Nalézá se na úpatí Českého Středohoří v Házemburské tabuli. Založena byla kolem r. 936. Z nejstarších dob se uprostřed obce zachoval kostel sv. Matouše. Tato jednoduchá, gotická stavba z lámaného kamene je připomínána od 1331. Z mnohem pozdějšího období je mohutný empírový kamenný most o 40 obloucích. Touto stavbou z roku 1814 byl nahrazen původní most spojující obec s městem Louny přes řeku Ohři. Kolem roku 1900 čítala obec jen asi 90 domů a 814 obyvatel. Už před II. světovou válkou začal její mohutný rozkvět, např. v roce 1936 je uváděno 336 obytných domů a 1286 obyvatel. V současnosti žije v obci 1351 obyvatel. Obec je východiskem pro řadu turisticky atraktivních míst - Červený vrch s rozhlednou a turistickou chatou, kopec Raná se známým letištěm plachtařů a rogallistů, vrch Oblík s přírodní rezervací vzácné stepní vegetace.

Historie

Dobroměřice se v písemných pramenech poprvé uvádějí v letech 1238 -1241 v přídomku Diviše z „Dobromiřic“. V roce 1295 potvrdil král Václav II. obci města Louny darování popluží ve vsi Dobroměřicích na opravu lounského mostu přes řeku Ohři, jež učinila Mečka, vdova po lounském měšťanu Žákovi, a osvobodil toto popluží od všech dávek a berní. Současně nařizuje, aby s držením popluží byla spojena povinnost užít důchodů k opravě mostu. Most přes Ohři pod lounskými městskými hradbami byl součástí zemské cesty spojující Prahu s krušnohorskými hraničními přechody. S touto cestou jsou spojeny i osoby obce Dobroměřice. Místní gotický kostel sv. Matouše může dosvědčovat výběr cla - sv. Matouš je patronem celníků. V roce 1321 prodal král Jan Lucemburský lounské rychtářství spolu se cly do dědičného držení lounského měšťanu Fryckovi Berovi. Ten byl také patronem dobroměřického kostela a zasloužil se o jeho vnitřní výzdobu, jak dosud svědčí freska s jeho erbem, kterým je stříbrný štít s černým medvědem. V době předhusitské se o majetek ve vsi Dobroměřice dělil konvent magdalenitek, lounští dominikáni v několik lounských měšťanů. Po husitských válkách byl církevní majetek sekularizován lounskou městskou obcí. Ta pak držela Dobroměřice až do roku 1547. Tehdy byl její majetek konfiskován za účast města v protihabsburském povstání. Později byly Dobroměřice a další vsi Lounům vráceny, ale znovu konfiskovány v roce 1621 po bitvě na Bílé Hoře. V roce 1623 byla Dobroměřice postoupeny Volfovi Ilburkovi z Vřesovic. V držení vsi se pak vystřídalo několik rodů - Lobkowiczové, Pappenheimové a nakonec markrabata z Badenu. Od nich byly Dobroměřice, jako nadační statek městského špitálu v Lounech, vykoupeny v roce 1648 lounskou městskou obcí. Definitivní převedení majetku bylo završeno až v roce 1684. Od té doby až do konce patrimoniální správy bylo město Louny v Dobroměřicích vrchností.

S existencí Dobroměřic jsou nerozlučně spojeny mosty přes inundační území rozlivu řeky Ohře. V minulosti stála ves na břehu jednoho z říčních ramen. Předpokládá se, že močálovitý terén mezi vyvýšeninou s kostelem sv. Matouše a lounským mostem, byl v minulosti překonáván soustavou několika mostů. Vztah vsi Dobroměřice k nim je patrný od závěru 13. století, kdy k opravám a údržbě mostů sloužily výnosy z dobroměřického poplužního dvora. V letech 1814 - 1817 byl přes zátopové území postaven kamenný most. Svou současnou podobu získal v roce 1862. Délkou 210 m (s nájezdy 272 m), čtyřiceti políři s oblouky mezi nimi patří k nepřehlédnutelným krajinotvorným prvkům.

 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dobroměřice (obec) Louny



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)