Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Brodec (obec) [5945]



Přibližně do poloviny 17. století se stávající aglomerace dělila na dvě části: panské sídlo s názvem Brodec a vesnici Nevězenice, položenou na jihozápadně od něj na pravém břehu Klášterského potoka.První nepochybná písemná zmínka o Brodci pochází z roku, kdy se jako svědek na listině vyskytuje Petr z Brodce. Nevězenice se v písemných pramenech uvádějí roku 1411. Název vesnice pochází z adjektiva "nevězený", což značí neuvězněný.Název tvrze pochází od brodu přes potok, který se pod ní nacházel. Druhým známým majitelem Brodce byl Jindřich Míčan z Klinštejna, jemuž Brodec patřil za Jiřího z Poděbrad.

V polovině 16. století patřilo brodecké panství, skládající se z tvrze, vesnic Nevězenice a Břínkov a dvora v Líšťanech rodině Kunešů z Lokovec. Do poloviny 17. století se v držení vsi vystřídalo více majitelů. Kupní smlouvy z let 1602 a 1615 vypočítávají příslušenství k Brodci. Byl to mlýn, ovčín (ovce se zde chovaly až do 20. století), pivovar a lovecká obora. Do zámku byl zaveden vodovod. Podle soupisu poddaných podle víry z roku 1651 žilo v Něvězenicích a Brodci krátce po ukončení třicetileté války dohromady 59 osob , z toho na tvrzi včetně majitelů 24 osob.Berní rula z roku 1654 uvádí v Něvězenicích 11 statků , z toho však čtyři byly pusté a později nebyly obnoveny.Ve 2 plovině 17 století se postupně přestal používat název Něvězenicea pro celou aglomeraci se začal používat název Brodec.

Roku 1664 koupila panství Brodec markéta Blandina Schutzová z Leipoldsheimu a připojila je k Cítolibům , kde zůstaly až do roku 1848. Zámek natrvalo přestal být rezidenčním sídlem, obývali ho vrchnostenští úředníci a v 18. a 19. století byl několikrát přestavěn. Na začátku 19. století koupili cítolibské panství i s Brodcem Schwarzenbergové. Schwarzenberský zůstal brodecký statek až do pozemkové reformy r. 1924 , kdy byl z něj vytvořen zbytkový statek.

Za první republiky působil v Brodci spolek divadelních ochotníků Osvěta a tělocvičné spolky Sokol a Dělnická mládež.V roce 1898 byli založeni hasiči.Na katastru obce se pěstoval chmel.Samostatnou obcí se Brodec stal opět roku 1992.Významným rodákem se stal Václav Fric (

Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1 | dále >


Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Brodec (obec) Louny



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)