Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Úsov (město) [593]


foto Úsov (město)
    Pohled na obec z hradu (2010) (Kamler)

Úsov je nejpřitažlivějším turistickým cílem ve východní části Mohelnicka. Leží 8 km severovýchodně od Mohelnice. Dříve býval střediskem velkého panství, dnes v něm žije jen 1176 obyvatel. Úsovem protéká potok Doubravka, okolí obce tvoří zemědělská krajina s četnými malými lesíky.

Návštěvníky láká v prvé řadě zámek a v něm umístěné lesnické muzeum. V zámku je i nová galerie malíře Lubomíra Bartoše. Také vlastní městečko má co nabídnout – vedle místních církevních památek jsou to v poslední době stále vyhledávanější památky židovské. Návštěva Úsova se dá spojit i s výletem do rozlehlého lesa Doubrava (2 km jižně od obce) nebo na vrch Bradlo.

Z církevních staveb zaujme honosná a esteticky působivá kaple sv. Rocha z období nastupujícího baroka, jež je k vidění v polích vpravo od cesty z Mohelnice a především impozantní kostel sv. Jiljí, který dominuje celému podhradí. Poblíž kostela stojí dochovaná barokní sýpka, snadno rozpoznatelná podle čapího hnízda na jejím vrcholku a zajímavostí může být i budova bývalé německé školy za kostelem, v níž byli za 2. světové války vězněni britští zajatci. Z drobných památek stojí za zmínku dvě sochy sv. Jana Nepomuckého, dvoje boží muka a smírčí kříž v areálu zámku. Ve znaku Úsova je doleva obrácený stříbrný lev ve skoku se zlatou zbrojí v červeném poli. Celkem je na území města 21 drobných kulturních památek místního významu.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Úsov (město) Šumperk



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)