Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Žáky (obec) [5796]



Obec Žáky - Štrampouch se rozkládá kolem silnice Čáslav - Zbýšov - Ledeč n. Sázavou, a to ve vzdálenosti 4 a 7 km od Čáslavi. Je rozdělena do čtyř částí. Prapůvodní část obce Žáky leží od Čáslavi 4 km; dnes má 46 popisných čísel a žije zde 113 obyvatel. 1,5 km od Žák směrem na Zbýšov se rozkládá podél silnice Horní Štrampouch. Asi 200 m od silnice je Dolní Štrampouch a osada Chalupy. Štrampouch má 126 popisných čísel a žije zde 245 obyvatel.

Mezi osadou Dolní Štrampouch a Chalupy je při hlavní silnici pohostinství a obchod. V bývalé škole je sídlo obecního úřadu.
Samo založení obce Žáky spadá přibližně do roku 1142, kdy český kníže Ladislav II. založil klášter v Sedlci u Kutné Hory. Klášter byl nadán mnoha dvory - mezi jinými i dvorem Žáky. Tradice dokládá, že zde klášter vybudoval školu pro klášterní novice a odtud pochází jméno Žáky.

K tomuto patřil i ovčín zvaný Štrampouch. Původní název byl Steinbruch. V roce 1820 vlastnil Žácké panství Holanďan de Trasegnies - markýz - a nechal tehdy na Štrampouchu vybudovat pro svou paní větrný mlýn.
K novému rozvoji obce došlo po osvobození republiky. V roce 1949 byla zavedena elektřina, v roce 1972 veřejné osvětlení, v roce 1973 vybudována nová prodejna potravin, v letech 1974 až 77 tři autobusové čekárny, požární nádrž, hasičská zbrojnice a pohostinství. Společenský život v obci vytvářejí dobrovolné organizace s dlouholetou tradicí, fotbalisté od roku 1934, taktéž hasiči a myslivci.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Žáky (obec) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)