Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » jeskyně, kras » Punkevní jeskyně (jeskyně)

Punkevní jeskyně (jeskyně) [566]


foto Punkevní jeskyně (jeskyně)
     (Kamler)

Chráněná krajinná oblast Moravský kras (více na )pokrývá nejcennější části Moravského krasu a byla vyhlášena v roce 1956. Celková výměra CHKO je 94 km². Je tvořena vápenci středního devonu až spodního karbonu táhnoucí se v severojižním směru mezi Sloupem a Brnem (více na ) . Pro tento krajinný celek jsou tedy typické krasové plošiny se závrty, hluboké žleby s ponornými toky a množstvím jeskyní. Celkový počet registrovaných jeskyní v Moravském krasu přesahuje 1 600 jeskyní. Jsou zde pestře zastoupena i vzácná rostlinná a živočišná společenstva a mnohé jeskyně jsou důležitými archeologickými lokalitami.

Severní část Moravského krasu je odvodňována říčkou Punkvou.

Nejvýznamnějším jeskynním systémem této oblasti je Amatérská jeskyně. Pro veřejnost jsou zpřístupněny Punkevní jeskyně s nejznámější českou propastí Macochou (více na ), dále Sloupsko-šošůvské jeskyně (více na ) , jeskyně Balcarka (více na )a Kateřinská jeskyně (více na ) .

Punkevní jeskyně jsou naše nejnavštěvovanější jeskyně s téměř 200 tisíci návštěvníky ročně a nachází se v Pustém žlebu. Byly postupně objevovány v letech 1909–1933 pracovní skupinou profesora Karla Absolona. Vynikají mohutnými dómy a chodbami s krápníkovou výzdobou .Další částí návštěvní trasy je projížďka na motorových člunech po podzemní říčce Punkvě. Součástí plavby je prohlídka Masarykova dómu, který patří mezi nejkrásnější jeskynní prostory v Moravském krasu. Punkevní jeskyně navazují na další jeskynní systém - Amatérskou jeskyni . Atraktivní je pohled ze dna světoznámé 138,5 m hluboké propasti Macocha, zpestřením je plavba po podzemní říčce Punkvě. Do propasti lze nahlédnout i shora ze dvou vyhlídkových můstků, odkud vyniknou její fascinující půdorysné rozměry - 174 x 76 metrů. K hornímu můstku dopravuje návštěvníky od vchodu do jeskyní kabinková lanovka. Přístupová silnice k jeskyním byla v minulosti pro motorová vozidla uzavřena vzhledem k negativním účinkům na přírodu a návštěvníci jsou dopravováni od sběrného parkoviště elektrickým vláčkem.

Jeskynní systém nazvaný souhrnně Amatérská jeskyně se nachází v CHKO Moravský kras v prostoru mezi propastí Macocha, obcemi Sloup a Holštejn. Tento jeskynní systém je nejdelším jeskynním systémem v České republice. Délka prozkoumaných prostor dosahuje téměř 35 km. Protékají jím dva aktivní toky: Bílá voda a Punkva (dříve nazývaná Sloupský potok). Celý jeskynní systém tvoří: Sloupsko-šošůvské jeskyně s propadáním Punkvy, jeskyně Nová Rasovna s propadáním Bílé vody, jeskyně Piková dáma, Spirálka, C 13, Stará a Nová Amatérská jeskyně, propast Macocha a ve vývěrové části Punkevní jeskyně.

Prof. dr. Karel Absolon (1877 -1960)

Muž, jehož vědecké profese si nelze ani zapamatovat - geograf, archeolog, speleolog, zoolog, antropolog, paleontolog, prehistorik, se narodil se v Boskovicích. Vyrůstal v lékařské rodině. Po smrti otce se přestěhovali do Blanska (více na )k dědečkovi MUDr. Jindřichu Wankelovi. Není se tedy čemu divit, že pokračoval v jeho činnosti. Již roku 1897 zahájil rozsáhlý speleologický výzkum Moravského krasu . Pokračoval v něm i po studiích, vlastně celý život. Výsledky jeho badatelské činnosti jsou shrnuty ve dvoudílné knize Moravský kras.

Zkoumal také jeskyni Pekárnu (více na ) a Býčí skálu (více na ). Věnoval se ale i výzkumu Předmostí u Přerova, Věstonicím… V roce 1930 instaloval v Brně výstavu, která se stala základem dnešního pavilónu Anthrophos.

Velice ho postihla okupace, kdy nesměl pracovat. Většina jeho sbírek byla zničena při bombardování zámku v Mikulově, kam byly odvezeny. V posledních létech svého života zpracovával výsledky své práce. Přesto však veškerá jeho pozůstalost není dodnes zcela známa, protože se říkalo, že měl plány na několik lidských životů.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)