Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » jeskyně, kras » Sloupsko-šošůvské jeskyně (jeskyně)

Sloupsko-šošůvské jeskyně (jeskyně) [565]


foto Sloupsko-šošůvské jeskyně (jeskyně)
    Vstup do jeskyní (Templ)

Chráněná krajinná oblast Moravský kras pokrývá nejcennější části Moravského krasu a byla vyhlášena v roce 1956. Celková výměra CHKO je 94 km². Je tvořena vápenci středního devonu až spodního karbonu táhnoucí se v severojižním směru mezi Sloupem a Brnem . Pro tento krajinný celek jsou tedy typické krasové plošiny se závrty, hluboké žleby s ponornými toky a množstvím jeskyní. Celkový počet registrovaných jeskyní v Moravském krasu přesahuje 1 600 jeskyní. Jsou zde pestře zastoupena i vzácná rostlinná a živočišná společenstva a mnohé jeskyně jsou důležitými archeologickými lokalitami.

Severní část Moravského krasu je odvodňována říčkou Punkvou.

Nejvýznamnějším jeskynním systémem této oblasti je Amatérská jeskyně. Pro veřejnost jsou zpřístupněny Punkevní jeskyně (více na ) s nejznámější českou propastí Macochou , dále Sloupsko-šošůvské jeskyně, jeskyně Balcarka a Kateřinská jeskyně .

Sloupsko-Šošůvské jeskyně tvoří rozsáhlý komplex dómů, chodeb a podzemních propastí vytvořený ve dvou patrech při jižním okraji obce Sloup. Jeskyně jsou vyhloubeny Sloupským potokem, který se v podzemí spojuje s vodami Bílé vody a vytváří ponornou říčku Punkvu . Ze dvou jeskynních pater místy propojených podzemními propastmi je turisticky zpřístupněná horní část s návštěvnickým okruhem o délce asi 3 km. Jeskyně je významným nalezištěm koster jeskynní fauny (medvědi, lvi, hyeny). Prostora nazývaná Eliščina jeskyně má velmi bohatou krápníkovou výzdobu a také vynikající akustiku, proto je příležitostně využívána pro koncerty komorní hudby. Při rekonstrukci v roce 1997 byla přemostěna Stupňovitá propast a návštěvníkům se tak otevřel nový netradiční pohled. Propast Nagelova, hluboká 80 metrů, je největší podzemní propastí svého typu v České republice. Pro návštěvníky je zpřístupněna dvěma vyhlídkovými můstky. Od roku 1997 je součástí prohlídkové trasy také světoznámá archeologická lokalita - jeskyně Kůlna - kde byly nalezeny části lebky neandrtálského člověka asi 120 000 let staré. Šošůvská část, objevená na počátku 20. století, je charakteristická křehkou a barevnou krápníkovou výzdobou. Před vstupem do jeskyní stojí skalní sloup vysoký 19 metrů, který dal jméno blízké vesnici. U jeho paty se propadá Sloupský potok. Podzemní prostory jsou využívány pro speleoterapii.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)