Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Postřelmov (obec) [56]


    další pojmenování: [de] Gross Heilendorf
foto Postřelmov (obec)
    Střed obce (Kamler)

Je obcí okresu Šumperk s nadmořskou výškou 284 m. Postřelmov je součástí horní Hané, nachází se zcela v rovinatém terénu. V jeho katastru se vlévá řeka Desná do řeky Moravy. Od dob dávno minulých až po dnešek díky své poloze mezi městy Zábřehem a Šumperkem sehrávala nepsanou přední úlohu pro okolní obce. Postřelmov byl vždy v minulosti typickou českou - ryze hanáckou vesnicí. Této charakteristice plně odpovídal lidový jazyk zdejších obyvatel. První písemná zmínka o Postřelmovu je v zemských deskách z roku 1349. Jeho existence se však dá předpokládat, že vznikl v průběhu kolonizačního procesu a byl založen na právu zákupném. Tento předpoklad má oporu i tvaru jména, což svádí k domněnce, že jde o staré předkolonizační sídelní území.

Na území žije 3235 obyvatel.

Vlajka: list tvoří pět šikmých pruhů – černý, bílý, červený, bílý a černý v poměru 5:5:6:5:5. Na střed červeného pole je položena bílá střela hrotem k dolnímu žerďovému rohu, ohraničená kolmicemi vedenými z horního žerďového rohu a dolního vlajícího cípu. Poměr šířky k délce je 2:3.

Znak: štít rozdělen červeným zvýšeným hrotem, v němž ze zlaté koruny vyrůstá černý dvouocasý korunovaný lev se zlatou zbrojí držící stříbrnou střelu hrotem dolů, horní pole jsou vpravo šikmo a vlevo kosmo černo-stříbrně dělená.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Postřelmov (obec) Šumperk



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)