Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Cep (obec) [5501]



První písemná zmínka o obci pochází z roku 1404, kdy je připomínán Vavřinec z Cepu (Laurentius de Czepow). Vesnice byla sídlem vladycké rodiny z Cepu. Dalším známým majitelm je Vavřincův syn Mikuláš z Cepu, později se připomíná ještě Jakub z Cepu. Dalšími vlastníky byli Krajířové z Krajku, po nich již Rožmberkové.

Podobně jako okolí i Cep utrpěl třicetiletou válkou, kdy v letech 1620-1622 obcí několikrát protáhla vojska. Dle dochovaných jmen zdejších hospodářů můžeme usuzovat, že osídlení vsi bylo souvisle české. 

Starodávná vladyčí vesnice, vzdálená 9 km (12 km po silnici) jižně od Třeboně. Výměra jejího katastru činí 3550 ha. V 96 domech, z nichž 26 jsou rekreační chalupy  nevyčleněné  z  bytového fondu, trvale žije 184 obyvatel,  z těch je 96  žen a  43 dětí do 14 let.  Z celkového počtu 87 ekonomicky činných jich 60 vyjíždí za prací, 50 občanů pracuje v zemědělství, lesnictví a vodním hospodářství. V průmyslu pracuje 18 lidí. 


V obci je prodejna smíšeného zboží, hostinec Cepská hospoda a pro občany je k dispozici knihovna s možností přístupu na internet. Ve sportovním areálu na návsi je nově vybudovaný tenisový kurt. Katastrem obce prochází cyklistická naučná stezka Okolo Třeboně, turistické značené trasy z Třeboně do Nových Hradů (modrá), z nádraží Pilař k rybníku Spolskému (žlutá) a přímo obcí prochází cyklistická stezka z Třeboně do Suchdola nad Lužnicí.

Obec, jejíž katastr je v CHKO Třeboňsko, má farnost v Suchdole a poštu v Třeboni. Nadmořská výška obce je od paty kostela 459 metrů nad mořem.Roku 1836 zde vznikla škola. Velkou zásluhu na jejím založení měl Jan Adolf kníže Schwarzenberg, jež poskytl stavební materiál a zaplatil řemeslníky.

Kostel sv. Jana Křtitele začal být stavěn roku 1869 a ves jej nechala vystavět vlastním nákladem. Dostavěn byl v roce 1871.

Obec Cep byl samostatnou obcí do roku 1976, tehdy byl připojen k Suchdolu nad Lužnicí. Dnes má opět vlastní samosprávu.

 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Cep (obec) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)