Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Jihlava » město, městys » Stonařov (městys)

Stonařov (městys) [5460]


foto Stonařov (městys)
    Pohled na část obce přes rybník (Ladic)

Nejstarší zpráva o Stonařovu pochází z roku 1347. Vznik obce však spadá již do konce 12. století. Do půdorysné osnovy Stonařova, kterým protéká Jihlávka, se promítá náměstí, dnes zčásti zastavěné, dříve tržiště městečka, o kterém je první zmínka v roce 1365. Náměstí má tvar protáhlého, směrem k východu zužujícího se obdélníka, ke kterému směřují dvě dopravní osy. První vede ve směru od Jihlavy ke Znojmu a protíná druhou vedoucí od Brtnice k Třešti. Při nich a kolem tržiště nejdříve vyrostla zástavba vyznačující se architektonicky jednoduchými tvary. V poslední době již domy od překotného dopravního ruchu ustupují.

V době předhusitské a po ní byl Stonařov majetkem venkovské šlechty. Poslední majitelé jej v roce 1530 prodali se vším příslušenstvím městu Jihlavě. V rámci jihlavského panství se městečko nerozvinulo a zůstal mu charakter větší zemedělské obce s náběhy k řemeslné výrobě. Udrželo si však význam dopravní, a to zvláště po přeložení hlavní obchodní silnice z Vídně do Prahy ve směru přes Stonařov v roce 1750.

Císařem Josefem II. bylo Stonařovu uděleno trhovní privilegium v roce 1872 na konání výročních, dobytčích a týdenních trhů. K pozoruhodným událostem ze starší historie obce patří poddanské rebelie z let 1712 - 1722, otevření nové císařské poštovní trasy spojující Vídeň s Prahou přes Znojmo, Moravské Budějovice, Želetavu, Stonařov a Jihlavu dne 1. 7. 1750 (Ve všech místech, tedy i ve Stonařově, proběhlo ve stejný den slavnostní otevření poštovní stanice s přepřaháním.) a světoznámý pád meteoritů v roce 1808. V roce 1850, v době největšího populačního růstu, zde žilo 2009 obyvatel. Roku 1367 za Karla IV. je Stonařov povýšen na městys.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Stonařov (městys) Jihlava



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)