Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Tetín (obec) [5400]



V místech, kde je nyní osada Tetín, byl vystavěn dvůr přináležející k tvrzi Miletínku. Dvůr dostal jméno Tetín a první písemná zmínka o něm je z roku 1412. První písemná zpráva o Tetínu jako o vsi je až z roku 1629, kdy Albrecht z Valdštejna postupuje dvůr Tetín s ovčínem a vsí Kateřině z Valdštejna.

Na sever od vsi založil roku 1805 Hynek Josef Falge, majitel panství miletínského, nový dvůr, dle něj nazvaný Falgov. Za dvorem v širém poli stávala socha sv. Donáta, pořízená v roce 1731. Začátkem 20. století byla socha silně poškozena. V roce 1980 byla zrestaurována a současně přemístěna na náves do osady Tetín. Roku 1767 založil Josef Sosnovec, svobodný pán z Vlkánova, osadu Vlkánov. V roce 1768 v ní dal postavit sochu sv. Venancia. Obě sochy jsou prací žáků Matyáše Brauna.

Další částmi obce Tetín jsou osady Koleje a Dupačka, které vznikly po napoleonských válkách, kdy vojínům vracejícím se z války zde byly levně prodány pozemky. Jméno Koleje dostala tato sada podle kolejí od vozů na staré zemské stezce, procházející tudy od Hořic přes Vřesník k hranicím.

Dle písemných zpráv nejstarší částí obce je osada Vidoň, o které je písemná zmínka při majetkových sporech již za působení německých rytířů v miletínském klášteře v roce 1267. Osada se nachází na východní straně obce a protéká jí řeka Bystřice. Na severní straně za vsí nad údolím řeky Bystřice se vypíná zajímavý přírodní pískovcový útvar “Hrubá skála”. U silnice ve směru na Miletín můžeme vidět starodávný kříž z roku 1755. Další kříž stojí u mostu a byl pořízen v roce 1883.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Tetín (obec) Beroun
obec, osada Tetín (obec) Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)