Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Podůlší (obec) [5378]



2005
Vznikl projekt lesoparku za budovou OÚ, vedle dětského hřiště. V obci byl zprovozněn bezdrátový internet. Počet domácností, kteří měli zájem o tuto moderní techniku rychle vzrostl. Bylo prodlouženo veřejné osvětlení v hoření části Podůlší. Čestný občan Podůlší, herec Josef Vinklář oslavil své 75 narozeniny. Sbor místních hasičů oslavil v květnu výročí 100 let své existence.
Zdejší sbor je stále velmi činný. Dělá dobrou reklamu obci na mnoha akcích. Bylo zahájeno zpracování projektu obecního vodovodu a podána žádost o vydání stavebního povolení.
2004
Bylo s konečnou platností rozhodnuto vybudovat obecní vodovod. Problémy s nedostatkem vody především v letních měsících přerostly v kritický problém. Zahájilo se shánění finančních prostředků pro realizaci projektu.
2003
Byl vybudován bezdrátový veřejný rozhlas, téměř v každé domácnosti je bezdrátový přijímač, pravidelné vysílání novinek v Podůlší je vždy z budovy OÚ v pondělí navečer.
1999
Podůlší si připomnělo 600 let existence od první písemné zmínky o obci. Oslava se uskutečnila 19. června. Účastníky přivítal starosta obce Ing. Zdeněk Žalský, na pódium byl pozván jeden z potomků místního rodáka, spisovatele dr. Josefa Knapa, http://www.spisovatele.cz/josef-knap . Převzal zde čestné občanství, udělené jeho otci in memoriam. Pozváni přijal i místní rodák, herec ND Josef Vinklář, http://www.osobnosti.cz/josef-vinklar.php , kterému byla rovněž udělena stejná pocta. Návštěvníci si mohli prohlédnout automobilové veterány, historickou hasičskou stříkačku, povozit se v kočáře nebo na koních. Nad obcí se také uskutečnil seskok parašutistů. Byla možnost prohlédnout si novou budovu OÚ nad novým hřištěm. V budově OÚ byla připravena výstava o životě a tvorbě spisovatele J. Knapa. Na této akci se sešlo mnoho rodáků, občanů i cizích návštěvníků. Účastníci odpolední slavnosti se poté přesunuli na místní hřiště, když průvod z dolení návse byl doprovázen kapelou Žďárského ze Sobotky. Večer byla připravena zábava s občerstvením.
1998
Byla postavena nová budova obecního úřadu, kde sídlí i místní knihovna. Pokračovali dokončovací práce na dlouhodobě vznikajícím sportovním areálu pod budovou OÚ. Hříště vytvářené především na tenis, nohejbal, volejbal a malou kopanou se má stát chloubou obce.
1980 - 1995
V hoření části obce byla zřízena částečná kanalizace, zemní elektrifikace, osvětlení obce. V Dolením Podůlší byla též obnovena elektřina po sloupech. Dále byla provedena v hoření části obce komunikace živičným povrchem a chodníky. Opraven pomník z roku 1866. V devadesátých letech byla vybudována čerpací stanice. Postupně byl po celé obci zaveden telefon. Jednotné zemědělské družstvo Český ráj se v 90 letech rozpadlo a byla založena akciová společnost, která po pár letech pro špatné vedení přestala hospodařit. Pole byla nabídnuta akciové společnosti AGRO Chomutice, která převzala většinu strojního zařízení a některé budovy. Členové, kteří souhlasili, dostali poplatek za každý vložený podíl v hodnotě 30%. Chomutice si vedou stále velice úspěšně. 
1989
Volbami dne 24. listopadu 1990 spojení obcí z roku 1960 skončilo a vzniklo pět samostatných obcí: Brada - Rybníček, Dílce, Jinolice, Kbelnice a Podůlší. Jako první dali podnět k rozdělení představitelé Podůlší.
1950 - 1980
V červnu 1976 byla škola v Jinolice pro nedostatek žáků zrušena a děti byly převedeny do škol v Jičíně. Od roku 1974, kdy byla naše obec vybrána jako obec širšího významu, byla povolena výstavba rodinných domků. V rámci územní reorganizace byly dne 1. července 1960 k Podůlší připojeny obce Brada s osadou Rybníček, Dílce, Jinolice a Kbelnice.
1900 - 1950
V roce 1941-42 byla provedena elektrifikace obce firmou ZELENÝ Praha. V období válek vzniklo v obci i blízkém okolí mnoho pomníků na počest padlých vojáků v boji. v roce 1905 byl založen místní sbor dobrovolných hasičů.
19. století
Do školy zdejší děti chodily do dosti vzdálené Cidliny až do roku 1868, kdy byla založena škola v sousední Jinolici. V r. 1887 byla postavena nová školní budova. Roku 1900 měla škola dvě třídy a 81 žáků. V letech 1832-1838 byla postavena nová silnice z Jičína do Turnova, která oddělila od sebe Dolení a Hoření Podůlší. Měla být co nejpřímější, proto mezi Jičínem a Libuní míjela všechny vsi, které se teprve dodatečně rozšířily k silnici. Ve Kbelnici byl u silnice postaven zájezdní hostinec a v Podůlší hospoda "Na jívě". Podůlší je přifařeno do Železnice, kde byla od r. 1750 lokálie a r. 1768 obnovena fara.
17. století
Když 22. února 1606 prodali Trčkové panství Veliš Jindřichu Matyáši Thurnovi, oddělili od něj město Jičín, Podůlší a několik dalších vsí připojili k panství Kumburk, kde Podůlší zůstalo až do konce feudalismu. Dobrou představu o Podůlší v 17. st. dává gruntovní kniha zvaná Rychta bradská z let 1605 - 1705 a berní rula z r. 1653. Tehdy zde byli tři sedláci a pět chalupníků. Jeden sedlák měl 90 strychů polí (27 ha) a dva po 54 str.(16,2 ha), tři chalupníci měli po 36 str. (10,6 ha) a dva po 18 str. (5,4 ha), bylo zde celkem osm usedlostí. Koncem 17. století přibyly tři baráky bez polí. Dva z nich byly postaveny na obecních pozemcích a třetí 1665 původně pro výměnkáře. Ještě podle tereziánského katastru zde bylo r. 1756 jen 11 domů. Všechny usedlosti byly v dolení části obce, kde je náves. Hoření část vznikla až mezi lety 1756 a 1788, kdy mělo Podůlší již 26 domů. Jihovýchodně od Doleního Podůlší je samota Luňáček. Před postavením nové silnice do Turnova tu býval zájezdní hostinec u staré formanské cesty. V letech 1587-1624 vlastnil tuto chalupu nejprve Jan Luňák, pak jeho syn Václav Luňák. Byl malé postavy a říkalo se mu Luňáček. Přesto, že uplynulo již více než 350 let, zdrobnělina jména původního majitele se v názvu samoty objevuje dodnes. Soustavou vozových cest a úvozů bylo Podůlší spojeno s okolními obcemi a městečky.
16. století
Po sto letech, kdy kolem r. 1500 ves koupil Mikuláš Trčka z Lípy a připojil jej k panství Veliš, bylo mezi vesnicemi uvedeno i Podůlší.
14. století
Nejstarší zmínka o vsi pochází z 3. září 1399, kdy Detřich z Podůlší prodal svůj dvůr a celou ves Podůlší Kunešovi ze Sukora (u Hořic) za 125 kopů grošů. 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Podůlší (obec) Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)