Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dvakačovice (obec) [5194]



Dvakačovice se nacházejí na teplé opukové stráni při pravém břehu řeky Novohradky. Bezprostřední  okolí obce  bylo osídleno  již v pravěku, což je doloženo nálezy z mladší a pozdní doby  bronzové (1400 - 800  let př. n. l.) a z halštatského období doby železné (800 – 450 let př. n. l.), konkrétně lužické a slezskoplatěnické kultury lužického komplexu popelnicových polí. Prostor  byl též osídlen Kelty v době  laténské (450 - 50 př. n. l.). Asi nejvýznamnější jsou však raně  středověké nálezy z doby hradištní (6. až poč. 13. stol. n. l.), pocházející z mohylového slovanského pohřebiště v obecním lese východně od obce. Značné intenzívní osídlení Slovany dokládají i další nálezy z jiných míst našeho katastru.

Jméno obce je doloženo z 15. stol. predikáty zdejších šlechticů. Roku 1415 šlechtic Štěpán z Dvakačovic připojil svoji pečeť k stížnému listu proti upálení Mistra Jana Husa. Další písemný záznam existuje  z r. 1504, kdy Mikuláš z Mezilesic na Bořicích uzavřel s Vilémem z Pernštejna smlouvu o kus řeky pod  mlýnem Dvakačovským.

Původ názvu obce je dosud zahalen tajemstvím. Podle jedné hypotézy se mohlo jednat o sídliště okolo dvora jakéhosi Dvakače, podle hypotézy druhé se jednalo o dvě obce (horní a dolní) lidí Káčiných (od jména Kateřina) nebo Káčových. Úrodné půdy a příhodné mikroklimatické poměry poskytly podmínky  pro úspěšné  polní hospodaření  i ovocnářství (třešňovky), v minulosti byly v okolí i vinice.

Ve Dvakačovicích  a v okolních obcích  existovala od husitských dob početná českobratrská komunita, od  18. stol. je obec střediskem evangelické církve. V obci a v jejím okolí byly postupně zřízeny 3 evangelické hřbitovy. První se nacházel v blízkosti současného kostela, druhý na okraji lesa sv. od obce – připomíná jej pomníček, obnovený v roce 2011, třetím je hřbitov současný. Evangelický chrám Páně byl v obci vystavěn v novogotickém slohu v 19. stol. a byl vysvěcen

16. září 1860. Soužití obyvatel různého  vyznání dokládá taktéž novogotická katolická kaplička Nejsvětější Trojice s nástěnnými malbami od chrudimského akademického malíře Josefa Papáčka. Nachází se na návsi a byla postavena v roce 1864, rekonstruována v roce 2001. Plány chrámu Páně i kapličky, jakož i současné fary a hřbitova nakreslil stavitel František Schmoranz.

Vedle obecního úřadu se nachází pomník padlým v obou světových válkách. Na hranici katastru obce – na podborské straně obecního lesa – se nachází pomník neznámého vojína RA.

V obci byly dva mlýny a v minulosti zde existovalo sedm polygonálních stodol, z nichž se bohužel žádná nedochovala. Nad jezem  v obci se  nachází počátek významné  vodohospodářské stavby:  umělého vodního  kanálu Zminky (též Zvíny,  Dvakačovického náhonu nebo jen Náhonu). Náhon je v současnosti dlouhý 11,5 km a byl vybudován v 15. stol., za Viléma z Perštejna, v období prudkého rozvoje rybníkářství ve východních Čechách. Sloužil k napájení dnes  již zaniklé rybniční  soustavy okolo Zminného a k pohonu několika mlýnů. Dílo je unikátní tím, že převádí vodu z Novohradky přes  výrazné rozvodí do Loučné u Sezemic. Na trase Zminky se  mezi Veskou  a Sezemicemi  nacházelo i několik akvaduktů (dodnes se zachoval jeden), kterými byl Náhon  převáděn přes křížící vodní toky.  K ochraně jezu ve Dvakačovicích a vtoku do Zminky při povodních slouží tzv. Jalovák - odlehčovací koryto, převádějící část povodňové vody asi 1/2 km pod vtokový objekt.

Z významných rodáků nebo občanů vzpomeňme Petra z Dvakačovic, zv. Bradáč (Barbatus) – matematika a astronoma na pražské univerzitě, Benjamina Opočenského – dlouholetého faráře a iniciátora výstavby chrámu Páně, Františka Šůru – c.k. vrchního evidenčního geometra, Čeňka Šůru – starostoval zde 46 let a byl nejdéle sloužícím starostou v českých zemích, Adriana Mikoláška – faráře a biblického badatele, Bohumila Schejbala – kapelníka, pozorovatele počasí a zakladatele zdejšího muzea, či Vojmíra Vokolka – malíře a sochaře, ktrerý ve Dvakačovicích krátce působil.   

Hmotný i kulturní rozvoj obce byl těžce poznamenán stavební uzávěrou v období propagace tzv. střediskových obcí. Dnes má obec okolo 165 obyvatel. Společenský život v obci zajišťuje obecní zastupitelstvo ve spolupráci s TJ Sokol Dvakačovice, Českobratrskou církví evangelickou a od roku 2014 i se seniory. V obci je dále registrováno Myslivecké sdružení Dvakačovice. Společenské akce jsou pořádány v jednací místnosti obecního úřadu, na faře ČCE nebo na sokolském hřišti.

Zalesněné  stráně  nad  pravým  břehem  Novohradky  jsou  spolu s neosídlenou údolní nivou a břežními porosty významným biokoridorem (pásem,  umožňujícím  migraci  živočichů)  v jinak  velmi odlesněné krajině. Obecní les na jaře rozkvétá sasankami a orsejemi, najdeme zde i konvalinky, kokořík či lýkovec, v řece Novohradce se opět objevily vydry.

Přes obec vedou značené cyklotrasy 4111 z Horní Rovně do Zbohova a 4122 z Dašic do Přibyslavi.

Hana Stoklasová, Jiří Šura


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dvakačovice (obec) Chrudim



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)