Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bojanov (městys) [5183]



Obec Bojanov se nachází v malebném údolí řeky Chrudimky, mezi přehradními nádržemi Seč a Křižanovice, v nadmořské výšce 428 m.
 

Patří k nejstarším obcím v Železných horách, neboť se připomíná již roku 1126, kdy náležela benediktýnskému klášteru ve Vilémově. Od roku 1329 byla součástí panství Jindřicha z Lichtenberka. V 15. století připadl Bojanov k hradu Oheb. O století později, roku 1564, je uváděn jako městečko, kterému náležel městský znak, na němž je zobrazen stříbrný meč a stříbrný klíč v červeném poli. Městskému charakteru odpovídá i původní zástavba situovaná do tvaru náměstí s kostelem uvnitř.      

V minulosti byl Bojanov významným centrem duchovní správy. Původní farní kostel ze 14. století byl ze 14. století byl roku 1730 přestavěn do barokní podoby s bohatou freskovou výzdobou. Je zasvěcen sv. Vítu. Součástí památkově chráněného kostelního areálu je dřevěná zvonice a fara z 18. století, ohradní zeď s bránou a kostnicemi. V budově fary byla i místní škola, která později přesídlila do radnice a roku 1932 do nově zbudované měšťanské školy.

V polovině 19. století měl Bojanov téměř 400 obyvatel. Základním zdrojem jejich obživy bylo zemědělství, domácí tkalcovství a vyšívání prádla.

Do správy obce Bojanov náleží obecní části Holín, Horní Bezděkov, Hořelec, Hrbokov, Hůrka, Kovářov a Petrkov, které vznikaly od 14. do 16. století jako lesní návesní vsi. Dodnes si zachovaly původní sídelní charakter a zčásti i tradiční zástavbu. Dokládá ji i původně gotický kostel sv. Václava v Hrbokově. K zajímavým venkovským doplňkům náleží především ojediněle pojaté pozdně renesanční sousoší Nejsvětější trojice z roku 1676 v osadě Holín. 
 

V současnosti trvale žije v Bojanově a obecních částech 700 obyvatel.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Bojanov (městys) Chrudim



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)