Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mžany (obec) [5080]



Obec Mžany (270 m n.m.), poprvé připomínaná r. 1404, se nachází 14 km severozápadně od Hradce Králové a 1,5 km jihozápadně od obce Sadová, s níž je v mnohém historicky svázána. Název obce se lidově vykládá od mlh tvořících se v okolí řeky Bystřice. Dle další pověsti o vzniku názvu byla obec založena obchodníky z povodí řeky Mže. Jiná varianta uvádí souvislost se zemanským rodem pánu ze Mžan (Zbislav Sokol ze Mžan). Roku 1536 zdědil Mžany Mikuláš Dohalský z Dohalic. V r. 1638 Mžany koupil královský rada a soudce Vilém Jindřich Odkolek z Mětic (svého syna Maxmiliána vydědil za to, že uzavřel sňatek s dcerou poddaného sedláka ze Mžan).

K obci Mžany patří ještě osady Stračovská Lhota (první zmínka 1399) a Dub (r. 1543), ležící pod vrchem Bukvice (312 m). Všechny zmíněné obce leží v krajině, v níž vyvrcholil poslední velký ozbrojený konflikt na území naší vlasti - válka mezi Pruskem a Rakouskem. Dne 3. července 1866 v 8 hodin ráno, za hromového "hurá" pruských linií, vystoupil za posledním stavením Dubu pruský král Vilém I. z kočáru, v němž přijel od Jičína. Vsedl na koně, aby se spolu s generálem Moltkem, kancléřem Bismarckem, ministrem války Roonem a dalšími ujal řízení rozhodující bitvy. Svůj hlavní stan zřídili na nedaleké výšině Rozkoš (268 m). Od Dubského hájku mezi Dubem a Stračovskou Lhotou zazněly první dělostřelecké salvy a druhá největší bitva 19. stol. za účasti půl milionu vojáků začínala nabývat na síle. Památku tisíců padlých připomínají četné pomníky a pamětní desky, šest je jich ve zmíněných obcích, ve středu Mžan pak ještě velký pomník obětem obou světových válek.

Zástavbu Mžan (98 č.p.) tvoří většinou rodinné domky a selská stavení, z nichž malá část je užívána k rekreaci a několik objektů je bytového družstva. Občanům všech tří obcí slouží ordinace praktického i zubního lékaře, nově postavená mateřská škola, základní škola do 4. ročníku, sbor dobrovolných hasičů, prodejna potravin, chladírenský servis a prodej, truhlářství, hostinec a opravna automobilů. V posledních několika letech byla provedena ve všech obcích plynofikace, zaveden vodovod a vybudována skládka odpadů.

V okolí našich obcí je velice úrodná půda, kterou ke své činnosti využívají samostatně hospodařící rolníci a zemědělská akciová společnost pro výrobu obilovin, cukrovky a zeleniny, dále pro zabezpečení krmiv pro výrobu vepřového, drůbežího a hovězího masa a mléka.

Všechny tři obce mají nyní dohromady 170 domů a 412 lidí. Pro srovnání lze uvést i údaje z doby prusko-rakouské války - 119 domů a 911 obyvatel. Nepříznivý demografický vývoj se v posledních letech podařilo obrátit a počet stálých obyvatel opět zvolna vzrůstá.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mžany (obec) Hradec Králové



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)