Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mokrovousy (obec) [5079]



První zmínka o vsi pochází ze druhé poloviny čtrnáctého století od kdy se zde vystřídalo několik vlastníků. K nejznámějším majitelům patřil zeman Beneš z Mokrovous. Posledním majitelem byla hraběnka Schaffgotschová, která koupila obec roku 1707 a připojila ji k velkostatku sádovskému. Po zničení zámku Sadová požárem koupila obec rodina Harrachů, které mimo jiné patřil i zámek Hrádek u Nechanic. Ale život v obci tady byl už mnohem dříve. Podle posledních archeologických nálezů v lokalitě "Pod kostelem" tady sídlila pravěká osada. Na místě kde budou stát nové rodinné domky byly nalezeny úlomky hliněných nádob a kousky pracovního náčiní (pazourku). Dle předběžného odhadu znalců jde o nález z období neolitu.

Název obce souvisí pravděpodobně s říčkou Bystřice. Ta se často vylévala a tak bývalo v obci vlhko resp. mokro-ve-vsi a vlivem podkrkonošského nářečí vznikl název Mokro-vo-usi.

Rekonstrukce elektrické sítě s výstavbou nové trafostanice umožnilo rozšířit rozvoj obce. V roce 1993 byla v budově OÚ vybudována ordinace dětského lékaře. V rámci projektu obnovy vesnice se podařilo vybudovat most v lokalitě "Do Kříže", parkoviště na místě černé skládky, veřejné osvětlení na cestě ke koupališti a největším investičním záměrem byla bezesporu výstavba vodovodu, plynofikace obce a rekonstrukce mlýnského náhonu a rybníka. Rekonstrukci prodělalo i koupaliště. Byla vybudována také provozovna občerstvení a sociální zázemí. Všechny práce směřovaly k roku 1995, kdy se právě na koupališti konala velká část oslav výročí 100 let založení Sboru dobrovolných hasičů. Koupaliště se tak stalo centrem odpočinku a relaxace obyvatel. V červnu 2000 se v areálu konalo setkání rodáků spolu s hasičskou soutěží a dětským dnem.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mokrovousy (obec) Hradec Králové



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)