Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ždánice (město) [5031]



Ždánice leží v Jihomoravském kraji, v severozápadní části okresu Hodonín. Město se rozkládá ve zvlněné krajině na úpatí Ždánického lesa, v nadmořské výšce 226 metrů. Obklopují je lesy, pole, sady a vinohrady. Ve Ždánicích se stékají dva potoky - Trkmanka a Ždánický potok.

Katastrální plocha Ždánic zaujímá 2082 ha, z toho je 977 ha lesů, 652 ha orné půdy, 33 ha zastavěné plochy a zbytek tvoří sady, zahrady, vinice, travní porosty a ostatní plochy.

Přesný letopočet založení Ždánic není znám. Osada vznikla nejspíše v souvislosti se zeměpanským hradem, o němž první známá písemná zmínka pochází z roku 1286. O strategickém i hospodářském významu svědčí skutečnost, že již v roce 1349 jsou uváděny Ždánice jako "statky s hradem, městečkem,vinicemi, pastvinami,mlýny, právem církevního patronátu" atd..... . Přesné povýšení na městečko není však známo,ani kdy ždánický hrad dostal název PALÁNEK. Minulost obce je značně složitá.Roku 1322 se zde stali pány (koupí od Jana Lucemburského) bratři vladykové ALBERT a BOHUŠ, kteří se pak nazývali pány ze Ždánic. Nejtěžší období prožívali občané Ždánic za 30-tileté války.

Za panování šlechty zastávaly Ždánice významnou úlohu sídla správy panství. Po rozpadu Rakouskouherské říše důležitost neztratily, neboť se staly centrem soudního okresu a sídlem příslušných úřadů a zařízení.

Z pozoruhodných staveb upoutá pozornost renesanční zámek z roku 1569 s barokizovaným průčelím, kostel Nanebevzetí P. Marie z r. 1701 , stará radnice (nejstarší zmínka z r. 1565), stylová zámecká vila postavená v letech 1904-1908. V zámeckém parku anglického typu je psí hřbitůvek.

Po druhé světové válce vtiskly novou tvář Ždánicím moderní podniky a to Šroubárna a. s., výrobce spojovacích součástí, Narex Ždánice s.r.o., výrobce závitořezných nástrojů, BMB s.r.o. výroba a prodej nábytku. Ráz krajiny ovlivnila i těžba uhovodíků, kterou provádí MND a.s. Hodonín. Významnými objekty jsou dále Masarykova základní škola,Kulturní dům /1965 /, Lidová hvězdárna /1965/, Dům dětí a mládeže /1973/ a Základní umělecká škola /1994/. Toto vše bylo doprovázeno rozvojem bytové výstavby. Téměř 45 % obyvatel žije v bytových domech.

V dnešní době jsou Ždánice důležitým správním,kulturním a společenským centrem přilehlého regionu. Statut města získaly na základě zákona č.267/1990 Sb. dne 24.11.1990 . Městský znak a prapor byl městu udělen rozhodnutím PS P ČR dne 5.března 1996.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Ždánice (město) Hodonín
obec, osada Ždánice (obec) Kolín
obec, osada Staré Ždánice (obec) Pardubice
obec, osada Ždánice (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)