Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Leškovice (obec) [4906]



První zmínka o obci Leškovice pochází z 15. století. Obec založil roku 1401 Štěpán Ležka jako poplužní dvůr s nájemníky. Rod Ležků vlastnil obec až do roku 1552, kdy byla prodána hraběti Zábrzskému. Poté se stává majitelkou Veronika Liběnická z Vrchovišť, brzy však obec kupuje Marie Magdalena z Golčů. Rod Golčů vlastnil obec až do 19. století. V roce 1800 kupuje panství Jeníkovské a Vilémovské rod Millesimů z Itálie. Roku 1862 rod Millesimů vymírá a panství kupuje rod Rajských z Dubenice.

Důležitým mezníkem v historii obce je založení školy roku 1869, která sloužila 55 let. Roku 1924 však byla vybudována škola nová a větší. Navštěvovali ji děti z Leškovic, ale také ze sousedních Petrovic. Byla v provozu až do roku 1959, o rok později bylo v jejích prostorách zřízeno Muzeum partyzánského odboje, jehož činnost byla ukončena v roce 1990. V současné době slouží jako budova obecního úřadu.

V obci Leškovice byl v roce 1919 založen ochotnický spolek, působil nepřetržitě 19 let. I když byl velmi uznávaný, blížící se druhá světová válka zapříčinila ukončení jeho činnosti.

Obě světové války obec velmi poznamenali. Během té první padlo i devět místních občanů, jejich oběť dnes připomíná malý pomník na návsi, o jehož postavení se postaral Spolek leškovických ochotníků. V průběhu druhé světové války nedaleko obce padlo sedm mladých lidí, členů partyzánského oddílu Mistra Jana Husi. Jejich smrt připomíná žulový pomník stojící na místě posledního boje a pískovcová mohyla, jež byla postavena v roce 1955. V roce 2006 byla provedena její rekonstrukce. Na podzim téhož roku z ní však byly odcizeny dvě bronzové památeční desky.

Padesátá léta znamenala pro život v obci velkou změnu. Na vsi proběhla kolektivizace, lidé ztratili vztah k půdě a rodným stavením a hromadně se začali stěhovat.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Leškovice (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Leskovice (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)