Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kožlí (obec) [4895]



Obec Kožlí se rozkládá jižně od Ledče nad Sázavou v nadmořské výšce 446 m. První písemná zmínka je z roku 1370, v této době je připomínán vladyka z Kozel.

Historickou památkou v obci je kostel Proměnění páně. Dva památníky padlým připomínají oběti obou světových válek. V památníku na návsi je umístěna urna s popelem padlých odbojářů z Kobylího dolu.

Přírodní zajímavostí jsou tzv. Čertovy díry, které leží na jihozápad od obce. V blízkosti obce roste ve svahu nad silnicí vzácný strom dřezovec trojtrnný. Součástí obce Kožlí jsou též osady Bohumilice, Sechov a Přemilovsko. V celé obci Kožlí žije 750 obyvatel.

V Kožlí je základní škola, mateřská škola s jídelnou, obchod, restaurace U Pechů. V budově obecního úřadu je pošta, zasedací místnost, klubovna, knihovna, dámské kadeřnictví a pedikúra.

Obec vlastní sportovní areál a koupaliště, které využívají občané ze širokého okolí.

 

Největším podnikem v obci je ZEMKO Kožlí a.s., věnující se zemědělské výrobě, dále zde působí lihovar ALKO s.r.o., pila Storož, firma ALMI–Michek, zabývající se dovozem drogistického zboží a autodopravou, truhlářství Pecha, truhlářství Karel, firma Husák – doprava a mechanizace a firma Hlídek, zabývající se zemědělskou výrobou.

Z investičních akcí uveďme dokončení plynofikace obce a zakoupení pozemků pro výstavbu nových rodinných domů a probíhající základní technické zasíťování parcel. Poslední právě dokončenou akcí je dokončení rekonstrukce a přístavby obecního kulturního domu, který vznikl odkoupením hostince U Tůmů.

V obci je několik aktivních spolků. Hasiči, sportovci, rybáři, myslivci, svaz žen a Český červený kříž pořádají

tradiční akce, např. ples hasičů, maškarní rej a zábavu, velikonoční zábavu, Letní koželské slavnosti, pouť, posvícenskou zábavu. Pro děti pořádají dětský den, dětský karneval, mikulášskou nadílku a rybářské závody.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kožlí (obec) Písek
obec, osada Kožlí (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Kožlí (osada) Strakonice
obec, osada Kožlí u Čížové (část obce) Písek
obec, osada Dolní Kožlí (část obce) Prachatice
obec, osada Horní Kožlí (část obce) Prachatice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)