Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kouty (obec) [4893]



Obec - osada vznikla ve druhé polovině 13.století a první historické zmínky o ní pocházejí z roku 1252. V osadě byla založena tvrz pod kterou patřila celá ves Kouty. Až do roku 1850 se zde střídali majitelé. Posléze byly Kouty zahrnuty do politického a soudního okresu Ledeč nad Sázavou.

Na návsi pod starou lípou si věřící postavili kamenný kříž. Na kmeni lípy je zavěšen zvon. Další kamenný kříž je v Chalupách. Oba kříže jsou ukázkou umělecké práce místních kameníků. Mezi léty 1787-1789 vznikla na okraji vsi sklárna.

Rok 1868 je rokem první zmínky o škole. Byla provozována v opravené místní pastoušce. Pro velký počet dětí byla zřízena v roce 1889 další třída v domě A. Meda. Vzhledem k neustále rostoucímu počtu dětí bylo rozhodnuto postavit novou Školu. Byla postavena v dolní části obce. Učilo se zde až do roku 1976, kdy byla pro malý počet žáků uzavřena. Děti od té doby dojíždějí do školy v Ledči n. S. Škola však nezůstala prázdná. Dnes je zde sídlo obecního úřadu, klubu přátel hasičů, posilovna, knihovna a ve své podstatě se stala kulturním střediskem obce.

Původní název Kout se v roce 1886 změnila na Kouty. Od roku 1925 patřily Kouty pod obecní úřad v Kamenné Lhotě, povoleni k samostatné správě získaly Kouty až v roce 1938.

V poválečných letech bylo v obci založeno jednotné zemědělské družstvo.V roce 1976 se sloučilo ve velký celek s družstvy Kožlí a Bojiště. Obec Kouty byla opět sloučena s obcí Bojistě, kde rovněž byl Místní národní výbor. K osamostatnění došlo až v roce 1990. Obecní zastupitelstva v následujících letech rozhodovala o dalším rozvoji obce. Byla provedena rekonstrukce obecní školy v jejichž prostorách našlo umístění jak obecního úřadu tak i posilovny, knihovny a restaurace. Byl vybudován obecní vodovod jako náhrada za několik skupinových vodovodů a pro zajištění kvality vody byla vybudována odradoňovací stanice. V následujících volebních obdobích byla provedena rozsáhlá úprava prostor v dolní Části obce včetně opravy požární nádrže. Vznikl tak vhodný prostor pro pořádání různých společenských aktivit.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kouty nad Desnou (osada) Šumperk
obec, osada Kouty (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Kouty (obec) Nymburk
obec, osada Kouty (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)