Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Žimutice (obec) [4699]



Území obce přiléhá ze západní strany k druhému nějvětšímu městu okresu, kterým je Týn nad Vltavou. Rozkládá se v mírně zvlněné krajině, bohaté na lesy a rybníky. V Žimuticích, které mají společně s Hrůšovem a Korákovem 250 obyvatel je sídlo obecního úřadu, pošta a AGRO Žimutice, dále prodejna, vývařovna s jídelnou a pohostinstvím, ubytovna pro 40 osob, mateřská a základní škola, požární zbrojnice a hřbitov.

Správní území zahrnuje 7 vesnic: Sobětice, Smilovice, Tuchonice. Krakovčice, Pořežany,Třitim, a Žimutice s částmi Hrůšov a Korákov.

Sobětice Nachází se 6 km od Žimutic jihovýchodním směrem, žije zde 45 obyvatel. Kromě malého kulturního domu a knihovny zde stojí požární zbrojnice se zvoničkou. Po vybudování cyklostezky dojde k propojení s jihočeskými Blaty. Historie Poprvé je ves připomínána k roku 1368. Název získala podle osobního jména Sobat. V historických středověkých pramenech se často vyskytuje rytírský rod ze Sobětic, který zasáhl významně do historie panství Týn nad Vltavou, Jan ze Sobětic byl r. 1415 zástavním držitelem týnského panství, v roce 1458 je pak na hradě Týn uváděn Jindřich ze Sobětic. Pravděpodobně v Soběticích existovalo drobné šlechtické sídlo, které zaniklo zřejmě na konci 15. nebo v průběhu 16. století a celé zboží bylo připojeno ke statku a tvrzi v Žimuticích, s ním pak v roce 1676 ke schwarzenberskému třeboňskému panství. V roce 1850 se stala obec součástí vltavotýnského okresu, v 70. letech 20. století pak osadou obce Žimutice. Obec si zachovala původní zemědělský ráz s několika původními usedlostmi

SmiloviceJsou zhruba na polovině cesty od Týna nad Vltavou, žije zde 100 obyvatel. Je zde kulturní dům s pohostinstvím, prodejna a kaplička. Nedaleko vesnice se doposud nacházejí pozůstatky prachárny a střelnice, která vešla do historie pověstí o nezdařeném atentátu na císařovnu Marii Terezii. Na památku lidí, kteří zde při výbuchu prachárny zahynuli, stojí v malém hájku sousoší zvané Štátule. V plánu je zbudování cyklostezky, která bude přes Smilovice spojovat město Týn nad Vltavou s lázeňským městem Bechyně. Historie Ves získala název z osobního jména Smil, poprvé je připomínána roku 1366, kdy je uváděna jako součást panství Týn nad Vltavou. Spolu s ním se pak odvíjely dějiny obce. V roce 1942 se Smilovice staly osadou obce Dobšice, od druhé poloviny 20. století osadou obce Žimutice. V obci je dochováno několik zajímavých historických statku, k památkám náleží také zděná Boží muka na okraji obce u křižovatky na Čenkov z 18. stol.

Tuchonice Nachází se 8 kilometrů jižně od Žimutic a žije zde 30 obyvatel. Kromě knihovny a malé zasedací síně je zde kaplička z r. 1836, která je chráněnou památkou, a pomník padlým v 1. svět. válce. Historie Poprvé se ves objevuje v písemných pramenech r. 1380, její název vznikl z osobního jména Tuchoň. Část vsi náležela od počátku ke tvrzi v Žimuticích, druhá část k panství Bzí. Ves byla malá, r. 1508 jsou zde uváděny pouze čtyři chalupy. K sjednocení vsi došlo až v r. 1850, kdy byla včleněna do okresu Týn nad Vltavou, v 70. letech 20. století se stala osadou obce Žimutice. V obci je dochováno několik statků ve stylu selského baroka, návesní kaplička z roku 1836, k současným turistickým atrakcím náleží statek Straširybka, s minizoologickou zahradou (chovancem je i dvouhrbý velbloud) a výukou jízdy na koních.

Krakovčice Malá vesnička se 45 obyvateli, ležící 2 km severně od Žimutic s typicky venkovskou zástavbou. v její těsné blízkosti se nachází rybník s chatovou osadou. Historie První zmínka o osadě pochází z roku 1530, kdy ji přikoupil k panství Týn nad Vltavou Prokop Čabelický a odkázal ji spolu s dalšími vesnicemi své manželce Johane z Úšavy. Název obce vznikl ze jména Krakovec nebo Krakovan. Až do poloviny 17. století bylo v Krakovčicích pouze pět gruntů. V průběhu třicetileté války ves fyzicky zcela zanikla, v druhé polovině 17. století byla obnovena. V roce 1676 připadla spolu se Žimuticemi ke schwarzenberskému majetku v Třeboni, správou pod statek Bzí. Na počátku 19. století bylo Bzí vyvázáno z třeboňského panství a připadlo k panství Týn nad Vltavou, s ním i osada Krakovčice, v níž bylo v té době již 7 chalup. Při vzniku okresu r. 1850 připadly Krakovčice do okresu České Budějovice, staly se osadou obce Bečice. V padesátých letech 20. století došlo ke sloučení tehdejších národních výboru Štipoklasy a Modrá Hůrka, v sedmdesátých letech ke sloučení Žimutic a okolních národních výborů. Od tohoto celku se po r. 1989 odloučily některé obce, Krakovčice zůstaly nadále osadou obce Žimutice

Pořežany Je druhá největší vesnice se 114 obyvateli, 6 km jihozápadně od Žimutic. Kromě malého kulturního domu s knihovnou je zde prodejna s pohostinstvím, požární zbrojnice, kaplička a pomník padlým v 1. svět. válce. Své služby nabízí dřevo- a kovovýroba, nachází se zde šest obecních bytů. Je zde velký počet rekreačních chalup, v katastru vsi se na břehu Hněvkovické přehrady nachází chatová osada. Historie První písemná zmínka o vsi je z r. 1379, kdy byla obec součástí panství Týn nad Vltavou. Název vznikl podle požáru či požářiště. Od 14. století byla obec rozdělena, vlastníci obou částí se často střídali, v 16. století se opět staly součástí vltavotýnského panství. V polovině 19. století byly Pořežany vtěleny do okresu Týn nad Vltavou, v roce 1854 se staly samostatnou obcí s osadou Tuchonice. V 70. letech 20. století se ves stala osadou obce Žimutice. V obci je dochováno několik původních usedlostí ve stylu selského baroka. K zajímavostem náleží soukromé Muzeum historických vozidel a zemědělské techniky, na návsi pak kaplička Panny Marie Lurdské se zvoničkou z roku 1936, za východním okrajem obce mezi Pořežany a Pořežánkami, na místě nazývaném Na Bábě, hranolovitá Boží muka z konce 18. stol. Za obcí směrem na Hroznějovice je novodobější budova bývalého mlýna Budáček.

Třitim Je nejmenší vesničkou obce Žimutice, žije zde 20 obyvatel, převážně důchodců. Kromě malého kulturního domu a knihovny je zde kaplička a pomník padlým za 1. svět. války. V katastru této vesnice se nachází rekreační zařízení Národního divadla v Praze a chatová osada na břehu Vltavy pod Hněvkovickou přehradou. Historie Obec s neobvyklým názvem je v naší republice jediná, původní název zněl pravděpodobně Srutim – zřícený, zbořený (dvůr). První zmínka je z roku 1407, díky názvu můžeme usuzovat, že je osada starší, vznikla zřejmě na místě původního dvora. Obec náležela vltavotýnskému panství, byla od počátku velmi malá, ještě v roce 1600 jsou zde zmiňovány pouze čtyři grunty. V roce 1850 se Třitím stala součástí okresu Týn nad Vltavou. V roce 1942 byla přičleněna jako osada k obci Dobšice, v 70. letech 20. století k obci Žimutice. Obec je dnes jednou z nejmenších v jižních Čechách. Je zde dochováno množství cenných statků ve stylu selského baroka, např. čp. 6 datované r. 1912 se sýpkou datovanou rokem 1872, čp. 22 s datací 1908 se sýpkou z r. 1893, čp. 10 nebo čp. 27. Ze sakrálních památek je zajímavá secesní kaple Neposkvrněného Početí Panny Marie z r. 1904, jejímž architektem je týnský rodák Jaroslav Vojna a výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého, 200 m západně od vsi při silnici do Hněvkovic z druhé poloviny 19. stol


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Žimutice (obec) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)