Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Týn nad Vltavou (město) [4683]


foto Týn nad Vltavou (město)
    Týn nad Vltavou (foto: Miroslav Bžoch, DiS) (Kamler)

Město Týn nad Vltavou se nachází v centrální části jižních Čech, 30 km severně od Českých Budějovic, 125 km jižně od Prahy.

Město je jedním z nejstarších sídel na jihu Čech. Město je rozloženo po obou březích řeky Vltavy, nedaleko jejího soutoku s Lužnicí. Počátky Týna nad Vltavou se datují již do první poloviny XI. století, kdy bylo území v majetku pražského biskupství. Bylo zde vybudováno opevněné sídlo biskupského správce a v jeho blízkosti se rozrostla osada. Na místě původního správního sídla byl v první polovině XIII. století založen hrad. Hrad zanikl koncem XVII. století, dnes můžeme na jeho místě spatřit renesanční kamenný most, hradní příkop a pozůstatky valů.

K roku 1229 se vztahuje první písemná zpráva o městě, která mimo jiné zmiňuje dřevěný most, tehdy jediný na úseku Vltavy mezi Českými Budějovicemi a Prahou. Město bylo v průběhu historie významné rovněž jako překladiště soli z gmundenské oblasti, byly zde postaveny dvě solnice, sůl se zde skladovala i prodávala. K přepravě soli a dalšího zboží byly používány jak lodě, tak vory. Vltavotýnsko zůstalo centrem vorařství až do počátku XX. století.

Město Týn nad Vltavou je významným střediskem kulturního dění. V centru je možné navštívit Městské muzeum (expozice regionu, historických loutek a vltavínů) a prestižní Městskou galerii U Zlatého slunce (dříve ART CLUB), v níž vystavují přední čeští výtvarní umělci.

Město Týn nad Vltavou má v roce 2001 i se spádovými obcemi již 8 256 obyvatel. Získává novou tvář a stává se stejně jako přilehlé Vltavotýnsko vyhledávaným rekreačním a turistickým místem. V letní sezóně zde lze najít nespočet kulturních i společenských akcí, jimž bezesporu dominují pravidelné varhanní koncerty v chrámu sv. Jakuba. Blízké okolí nabízí množství rekreačních středisek, byla obnovena lodní doprava po Orlickém jezeře až do Týna nad Vltavou.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Týn nad Vltavou (město) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)