Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mazelov (obec) [4650]



Mazelov je jihočeská vesnice se zachovaným historickým půdorysem i architekturou. První určitější zpráva o Mazelově je z roku 1445 a to v listině vydané Oldřichem z Rožmberka (Josef Baštýř – Historie farní osady). Urbanisticky náleží mezi celistvě dochovaná vesnická sídla středověkého původu. Těžiště její hodnoty tvoří ucelený soubor zděné lidové architektury, pocházející z 18 – 19. století, s prvky lidového (selského) baroka typickými pro blatské oblasti jižních Čech. Náves je tvořena vesnickými domy – statky v klasickém členění: obytný dům, brána, sýpka. Uvnitř, do hloubky parcely, pokračuje dvůr s podélně orientovanými chlévy a příčně situovanou průjezdnou stodolou a zahradami vzadu. Ze skutečného stavu je zřejmé a je rovněž písemně dochováno, že původní semknutý charakter sídla kolem návsi byl rozvolněn po několika požárech, kdy nové usedlosti nebyly obnovovány na místě vyhořelých, ale z moci úřední byly stavěny ve značně odstoupené poloze dále od návsi. Tím vznikly dlouhé zahrady před několika usedlostmi.

Část domovního fondu byla v minulých dobách přestavěna do modernizované podoby, ale s respektováním měřítka okolí i původní parcelace, takže neruší ráz a atmosféru vesnice. Je postaveno několik novějších rodinných domků, které nerespektují historickou parcelaci sídla. Část domu je dochována ve své hodnotné historické podobě selského baroka. Mazelov je vesnickou památkovou rezervací a má na svém území několik nemovitých kulturních památek. Jsou to: statek č. p. 1, statek č. p. 3, zemědělské usedlosti č. p. 10 a 11, statek č. p. 41 a nově domek s č. p. 42.

Pro území obce Mazelov byl v roce 1992 zpracován Generel místního územního systému ekologické stability (ÚSES), který předcházel vyhlášení Komplexních pozemkových úprav, které byly dokončeny v roce 1996, změny provedeny v roce 1999 a vloženy do KN ve 2. čtvrtletí roku 2000. Část území leží v CHKO Třeboňsko. Obec se nachází v ochranném pásmu vodního zdroje I. A II. stupně, je zde zóna II. třídy ochrany zemědělské půdy.

Venkovská turistika je teprve v začátcích, ale ubytování je zde možné. Katastrem obce vedou turistické a cykloturistické stezky. V okolí obce se nachází několik zajímavých míst, např. Žižkův dub, rybník Krčín a rybník Stržka. Byli bychom rádi, kdyby si návštěvníci od nás odnesli jen hezké vzpomínky.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mazelov (obec) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)