Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » město, městys » Hluboká nad Vltavou (město)

Hluboká nad Vltavou (město) [4623]



Město Hluboká nad Vltavou leží na obou březích řeky Vltavy. Jeho historie je spjata s královským hradem Hluboká. Hrad založil spolu s nedalekými Českými Budějovicemi v polovině 13. století král Přemysl Otakar II., jako oporu své moci na skalnatém ostrohu, pod nímž opouští řeka Vltava rybniční Českobudějovickou pánev. Osada vzniklá v podhradí Hluboké, s původním názvem Podhrad, byla povýšena na městečko v r. 1496 Vilémem z Pernštejna. Městem se Hluboká nad Vltavou, která vznikla spojením osad Podhrad, Hamr, Podskalí a Zámostí , stala císařským rozhodnutím z r. 1907. Další majitelé hradu Hluboká Ondřej Ungnad ze Suneka, Jáchym z Hradce a jeho syn Adam postupně přestavěli středověký hrad v renesanční sídlo. Od roku 1661 do r. 1947 byl zámek v držení rodu Schwarzenbergů, kteří jej v letech 1839 -1871 přestavěli do dnešní podoby v duchu romantické novogotiky podle vzoru anglického Windsoru. V zámku je soustředěn bohatý interiér s cenným nábytkem, jedinečné řezbářské práce, množství obrazů, vzácných goblénů, uměleckého skla a porcelánu. Okolo zámku se rozkládá rozsáhlý anglický zámecký park s mnoha vzácnými dřevinami, ze kterého jsou krásné výhledy na blízké České Budějovice, Novohradské hory a Šumavu. Park přechází v parkovitě upravenou po staletí cíleně utvářenou hospodářskou krajinu s rybníky (Bezdrev, Munický, Naděje, Zvolenov, Poříčský) a stromořadími staletých dubů s kočárovými cestami, rozlehlými oborami a bažantnicemi. Se zámkem sousedí bývalá jízdárna, kde je od r. 1956 umístěna Alšova Jihočeská Galerie s expozicí jihočeského gotického umění, výstavou holandského malířství 17. stol. a výstavami českého moderního umění 20. stol. Lovecká, myslivecká a rybářská tradice, kterou je Hluboká proslulá, je soustředěna od r. 1841 v lesnickém a mysliveckém muzeu v barokním loveckém zámku Ohrada, postaveném v letech 1708-1721. Vedle loveckého zámku je ZOO s převážně drobnou evropskou zvěří.

Blízký Karlův hrádek založil král Karel IV. jako lovčí hrádek. V částech města v obcích Bavorovice a Munice se uchovala lidová architektura tzv. „Hlubockých blat“. Část města Purkarec je známá svou vorařskou tradicí.

V současnosti je Hluboká nad Vltavou rychle se rozvíjejícím městem, podporující místní podnikatelské aktivity se širokou nabídkou kulturních a sportovních příležitostí, se zázemím, které uspokojí každého návštěvníka - hotely, pensiony, kempy, chaty, ubytování v soukromí, 40 restaurací, letní plovárna s tobogánem, krytý bazén se saunou, moderní kino, otevřené i kryté tenisové kurty, zimní stadion, baseballový areál, jízdárna, golfové hřiště, fitnes, hustá síť cyklotras v okolí a cyklostezka do Českých Budějovic, vodní doprava, vodní lyžování, blízké letiště Hosín.

Město Hluboká nad Vltavou je součástí sdružení obcí „Mikroregion Budějovicko – sever“.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Hluboká nad Vltavou (město) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)