Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Mělník » drobná památka » Mariánský sloup - Kozomín (sloup)

Mariánský sloup - Kozomín (sloup) [45988]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: sloup se sousoším

Mariánský sloup (Velc uvádí zasvěcení Nejsvětější Trojici, které se pak dále chybně opakuje) se sousoším sv. Františka Xaverského? a sv. Rocha postavený podle tradice r. 1751 (Velc uvádí r. 1777) na památku odvrácení moru, se nachází v S části vesnice, po levé straně silnice vedoucí ve směru Kozomín-Úžice. Sloup, který původně stával na mírném návrší orientovaný čelem k J, je dnes posunut blíže ohradní zdi čp. 28 a orientován čelem k V. - materiálem celého díla je jemnozrnný pískovec. - výška celého díla je cca 5 m - socha sv. Rocha v podživotní velikosti (v. 136 cm) - socha sv. Františka Xaverského? v podživotní velikosti (v. 136 cm) - na zadní straně podstavce býval nápis s datací dnes zničený.

Základem kompozice je architektonicky členěný, v jádru hranolový čtyřboký podstavec s tradičním členěním (na patku, dřík a římsovou hlavici) osazený na jednoduchém kamenném stupni. Na čelní straně podstavce předstupuje přízední pilíř zachovávající shodné členění, na kterém je osazena erbovní kartuše s knížecí čapkou.

Obdobně je řešena zadní strana podstavce. Na místě kartuše se nachází pouze obdélné ryté zrcadlo s vykrajovanými rohy, ve které se původně nacházel nápis s datací díla .Dřík podstavce je navíc po obou bočních stranách rozšířen volutami s reliéfem akantu. Na podstavci jsou osazeny dvě postavy světců - sv. Rocha a sv. Františka Xaverského?, mezi kterými je vztyčen vysoký sloup s antikizující hlavicí, která vynáší stylizovaná oblaka, na kterých dva andílci přidržují obraz s reliéfem korunované sedící P. Marie s Ježíškem. Předmětem ochrany je mariánský sloup na předmětném pozemku.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)