Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bukovinka (obec) [45451]



Obec Bukovinka s okolím je jednou z nejcennějších lokalit v blízkém brněnském okolí. Jednak svou historií, když první zmínka o Bukovince je z roku 1268, a dále z roku 1283, kdy to již byla "ves Bukovany s kostelem, lesy a vším příslušenstvím", a jednak těsnou blízkostí cenných lokalit Přírodní park Rakovec a Přírodní park Říčky. Obec je dále cenná svou polohou uprostřed rozsáhlých lesů a nadmořskou výškou kolem 520 m n.m. Tato odlehlá poloha ve středověku přitahovala poustevníky, v současné době pak především turisty, houbaře, cyklisty a běžkaře.

Obcí prochází nadregionální cyklostezka, která vede mimo jiné i do rekreační oblasti v Jedovnicích. Stará zástavba se v obci snoubí s novější z 2. poloviny minulého století a s novou, jejíž domy postupně vyplňují proluky a která se již rozšiřuje do okolních polních tratí.

V obci je pěkný kostel s bohatým životem, dvě celoročně otevřené hospody s dobrým pitím a s teplými jídly (Rakovec a Klub), prodejna se smíšeným zbožím, mateřská škola a velkorysý společenský dům se sídlem Obecního úřadu a s velkým sálem pro společenské a sportovní akce. Bukovinka mládne, zvětšuje se počet obyvatel; nyní máme 415 bydlících. Obec má celkem dobré spojení veřejnou dopravou: Buď  autobusem č. 201 z Brna-Staré Osady a pak přestupem na autobus č.157, nebo vlakem do Adamova a pak přestupem na autobus č.157.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bukovinka (obec) Blansko



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)