Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nikolčice (obec) [4520]


foto Nikolčice (obec)
    Obecní úřad Nikolčice (xhlav)

Obec leží v severně otevřené kotlině Nikolčického potoka, který pramení jižně nad obcí a vlévá se u Židlochovic do Cézavy. Domy jsou rozesety po dně a po některých svazích kotliny, ze tří stran je vesnice chráněná třemi vrchy, otevírajícími pohled do širokého kraje. Obec sama je tvořena převážně bývalými zemědělskými usedlostmi a rodinnými domy, jen z malé části jsou zastoupeny bytové jednotky. Atraktivní členitá krajina na pokraji Ždánického lesa je bohatá na vzácnou stepní a lesní květenu. Půvabná vesnice s širokou návsí plnou zeleně několikrát zabodovala v soutěži Vesnice roku. Obcí prochází vinařská cyklostezka. Součástí katastru obce  - 1612 ha – je osada Nový Dvůr a hájenka Rumunská bažantnice. Dnes mají Nikolčice 785 obyvatel.

Písemné zmínky o Nikolčicích máme již z 11. století, zakládací listina staroboleslavské kapituly svědčí o tom, že obec byla kapitule darována  knížetem Břetislave,m spolu s dalšími vesnicemi. Listina dokládá také změnu názvu obce, píše se v ní nikoli o Nikolčicích, ale o Mikulčicích  na půdě Hustopečska. Název se v historii několikrát změnil např. Na Horní Mikulčice, Nykulčice aj.

Dominantou obce je farní kostel sv. Jakuba Staršího postavený v roce 1777 na místě staré schátralé stavby. V obci je také evangelický kostel postavený v roce 1862 a přestavěný v moderním slohu roku 1952.

Do základní školy chodí jak místní, tak přespolní děti z Nového Dvora, Křepic a Divák. K aktivitám základní školy patří pořádání Nikolčických her, pojem dnes již tradiční. Už v roce 1977 navázala nikolčická škola družbu se školou v Dolních Zelenicích ze Slovenska. Tehdy se nikolčičtí žáci zúčastnili již 16. ročníku soutěže vesnických škol. O čtyři roky později uspořádali hry i u nás. Dnes se jich účastní tři až pět našich i slovenských škol. Po dva dny se pořádají zápasy v kopané, házené, nechybí ani atletické závody. Nikolčické hry jsou vpravdě atraktivní, svědčí o tom jak zájem samotných účastníků, tak i tisku a televize.

Na „ostatky“mohou návštěvníci Nikolčic zastavit své kroky na výstavě vína, každoročně organizovanou společně s „koštem“ nikolčickým Zahrádkářským svazem. Koncem července pak v Nikolčicích chasa pořádá Jakubské hody, které se neobejdou bez máje. V sobotu a neděli dopoledne zní dědinou hudba  a zpěv, to první stárek a chasa nastrojení v nikolčickém slavnostním kroji „vytáčejí pod májou“ svá děvčata.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nikolčice (obec) Břeclav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)