Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Borkovany (obec) [4485]



Malebná obec Borkovany se rozkládá v jednom z údolí dyjskosvrateckého úvalu mezi několika kopci, které se zvedají do výše 350 m nad mořem. Katastrální území obce je značně členité od 255 do 360 m nadmořské výšky. Nedílnou součástí okolí je borkovanský les „Líchy“, poslední výběžek Ždánického lesa.

 V obci jsou příznivé podmínky pro pěstování vinné révy. V historii vinice zabíraly téměř 42 % obdělávané půdy a část z nich patřila i brněnským měšťanům. Dodnes má zdejší víno vynikající kvalitu. Tu dokazují vinaři na místní výstavě vín konané na Josefa, v březnu jednou za dva roky vždy v sudém roce.

Symbol vinařství a kraslic má obec obsaženu v obecním znaku a praporu, který byl obci schválen Parlamentem ČR v roce 2004.

Nejstarší lidská obydlí v tomto regionu jsou archeology datována do mladší doby kamenné, kdy zde bylo velmi husté osídlení, ale také později do doby bronzové. První písemná zmínka o obci se objevuje v souvislosti se založením zábrdovického kláštera roku 1210. Tehdy Borkovany spolu s jinými vesnicemi daroval tomuto klášteru Lev z Klobouk.

Dlouhou tradici má zdejší škola. Již v 18. století stávala nedaleko kostela (současná pošta). V roce 1910 byla postavena budova dnešní školy, která byla později opravována. Současný vzhled škola získala při rekonstrukci v roce 1997.

Maximálního počtu obyvatel obec dosáhla v roce 1930, kdy zde žilo 1373 obyvatel. V současné době má obec 760 obyvatel.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Borkovany (obec) Břeclav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)