Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bavory (obec) [4483]


foto Bavory (obec)
    Bavory ()

Půvabná vinařská obec na jižní Moravě, ležící 230m nad mořem, s překrásnou přírodní scenérií na úpatí Pavlovských kopců, nacházející se přímo v centru významné lokality "Chráněné krajinné oblasti Pálava", pět kilometrů severně od Mikulova. Tudy, v blízkosti dnešní státní silnice Brno - Vídeň - Mikulov, vedla v minulosti důležitá obchodní cesta.

Pod jihozápadním svahem bájné "Stolové hory" - národní přírodní rezervace "Tabulová", se vyskytuje většina význačných biotopů Pálavy (skály, skalní, drnové a luční stepi i stepní lada) s bohatým zastoupením chráněných druhů rostlin i živočichů. Menší enklávu teplomilné vegetace pak chrání přírodní památka "Anenský vrch".

Starobylá osada na panství mikulovském je vzpomínána již ve 13 století. První doložené písemné prameny se datují k roku 1322 a ves je nazývána Pairdorf. Ovšem ojedinělé archeologické nálezy dokládají přítomnost člověka již z doby kamenné, jiné v severní části obce - sídliště z mladší doby bronzové, nálezy kultury volutové a výskyt četných popelnicových polí.

Zdejší farní kostel Svaté Kateřiny z roku 1742 byl původně postaven jako kaple na místě starší gotické stavby, věž byla přistavěna v roce 1791. Státem chráněné památky na území obce jsou, mimo kostela, také socha Svatého Jana Nepomuckého, boží muka u hřbitova a kaplička u státní silnice Brno-Mikulov.

Obyvatelé Bavor odnepaměti pěstovali ve vinohradech pod Pálavou vinnou révu. Vyrobená, především bílá vína, pak prodávali hostinským v sousedství a obchodníkům. Zemědělský a vinařský ráz si obec uchovává dodnes. Na obecní pečeti Bavor je vyobrazena věž kostela mezi 2 révovými ratolestmi. V současné době zde žije 392 obyvatel.

Vesnice se nachází 5 km od města Mikulov a 40km jižně od jihomoravské metropole Brna, na hlavní trase Brno - Mikulov - Vídeň.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bavory (obec) Břeclav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)