Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Světlá Hora (obec) [4475]



Obec Světlá Hora leží v podhorské oblasti Hrubého Jeseníku. Nachází se v Moravskoslezském kraji poblíž města Bruntál (8 km) ve směru na Vrbno pod Pradědem. Leží v průměrné výšce 595 metrů nad mořem a první zmínku o obci nalezneme v historických pramenech z roku 1267.
Obec protíná hranice chráněné krajinné oblasti Jeseníky. V jejím okolí se nacházejí turistická centra Karlov, Malá Morávka, lázně Karlova Studánka. Oblast je rájem turistů, cyklistů a vyznavačů zimních sportů. Naleznete zde množství značených turistických stezek, cyklostezek i tras pro běh na lyžích, pro příznivce sjezdového lyžování jsou k dispozici sjezdovky nejen na nejvyšší hoře Moravy Pradědu. Přímo v katastru obce najdete sjezdovky v Suché Rudné. Pro milovníky běžecké stopy jsou pak k dispozici ze Suché Rudné ve směru na Malou Morávku, Karlovu Studánku nebo Vrbno pod Pradědem značené a udržované běžecké trasy.
Světlá Hora je však také známým pojmem pro ty, kterým učaroval jezdecký sport a koně vůbec. V souvislosti se Světlou Horou stačí pak zmínit především jedno jediné jméno - Železník. Tato legenda, trojnásobný Kůň roku a čtyřnásobný vítěz Velké pardubické v sedle s další legendou, žokejem Josefem Váňou, žil od roku 1982 až do roku 2004 právě ve Světlé Hoře. K dalším koňským legendám patří např. i dvojnásobná vítězka Velké pardubické steeplechase v letech 2003 a 2004 klisna Registana. Každoročně je druhou červencovou sobotu pořádán Obcí Světlá Hora a Dostihovým centrem Světlá Hora Dostihový den, na kterém si přijdou na své nejen milovníci koní a dostihů.
Světlá Hora se dělí na pět částí, konkrétně to jsou Světlá, Stará Voda, Suchá Rudná, Podlesí a Dětřichovice. V současné době zde žije přibližně 1 480 obyvatel. Pro využití volného času je v obci k dispozici sportovní hřiště. Dále bychom v obci našli obecní úřad, poštu, knihovnu, kostel a hřbitov. V obci je také ordinace zubního a praktického lékaře a dům s pečovatelskou službou pro zhruba 30 osob. Spádovou školou pro obec je nedaleká Andělská Hora.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Světlá Hora (obec) Bruntál



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)