Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Uherské Hradiště » architektonická zajímavost » Hradiště sv. Klimenta - Osvětimany (hradiště)

Hradiště sv. Klimenta - Osvětimany (hradiště) [44638]

Kulturní památka (KP)

Archeologické naleziště na vrcholu kopce zvané hradisko sv. Klimenta je dokladem velkomoravského výšinného hradiska s kultovní křesťanskou stavbou. Archeologicky doloženo osídlení 9. -12. století.

Tzv. Klimentek se nachází v jihozápadní oblasti Chřibů nedaleko Kyjova a Velehradu, v blízkosti obcí Vřesovice a Osvětimany.

Hradisko sv. Klimenta je spojeno významným předělem naší historie, protože s velkou pravděpodobností právě zde dokončili věrozvěstové Cyril a Metoděj překlad Bible do staroslověnštiny. Hradisko je rovněž označováno jako hlavní místo jejich působení po příchodu na Velkou Moravu v roce 863, tedy právě před 1150 lety. 
Bohužel na místě samém se nedochovaly žádné významné nadzemní prvky mimo obranných valů. Většina svědectví tak zůstává stále pod zemí, protože archeologické vykopávky zde proběhly pouze v omezeném rozsahu. Hradisko sv. Klimenta je i přesto jedním z našich nejstarších poutních míst a s velkou určitostí lze tvrdit, že v budoucnu může přinést ještě mnohé informace o naší dávné historii.
Cílem těchto stránek, které spravuje Občanské sdružení přátel hradiska sv. Klimenta, je informovat širokou veřejnost o všem, co s Klimentkem souvisí a posilovat důstojnost a vážnost tohoto jedinečného historického místa.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)