Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lysice (městys) [4208]



Městys Lysice se nachází v malebné krajině na pokraji Českomoravské vysočiny. Poprvé je připomínána k roku 1308 s jejími prvními držiteli, pány z Kunštátu, kteří zde postavili středověkou tvrz, přebudovanou později na renesanční zámek.

Kulturní a společenské dění v obci, která byla v roce 1652 povýšena na městečko, má dlouholetou tradici, v roce 1871 vznikla Jednota sokolská, resp. Tělocvično-hasičská jednota /1873/, dále čtenářsko pěvecký soubor Podhorák, který se později přeměnil na ochotnický divadelní soubor a aktivně působí dodnes.

 

Historie

Dokladyo životě člověka v okolí Lysic sahají hluboko do minulosti. Na pokraji Lysic byl nalezen kamenný nástroj pravěkého člověka mladší doby kamenné. Jde o velký vrtaný mlat 30 cm dlouhý, 8 cm široký a 3,5 cm vysoký. 

V katastru obce byly objeveny velice cenné nálezy z období lidu popelnicových polí, doby bronzové, které spadají zhruba do konce druhého tisíciletí před naším letopočtem. Nálezy hrobů, nádob, bronzových ozdob a dalších pozůstatků svědčí o tom, že u Lysic jde o lužickoslezský typ pohřebiště. Velmi bohaté nálezy byly uskutečněny v době okupace u příležitosti výstavby říšskoněmecké dálnice. Řada nálezů je uložena v muzeích mezi jinými v Moravském muzeu v Brně.

I když první písemné materiály z XI. a XII. století se dotýkají nejbližšího okolí Lysic, první písemnou zmínku o Lysicích přináší až listina Bernharda z Cimburka z roku 1308 o prodeji polí a mlýna, kde mezi svědky je uveden Heralt z Kunštátu a Lysic. Je to i první důkaz o tom, že Lysice tehdy byly v držení pánů z Kunštátu. Kdy však byly Lysice založeny, o tom nemáme žádných písemných zpráv. První písemná zmínka o nedalekém hradu Rychvaldu pochází z roku 1371. V dnešní době již z něj zbyly pouze skromné zříceniny, protože po jeho dobytí počátkem XV. století byly následně i jeho hradby postupně rozebírány jako stavební materiál obyvateli okolních obcí.

O dobytí hradu svědčí i časté nálezy hlavic šípů, kopí a ostruh. Někdy okolo roku 1830 byly hluboko v suti nalezeny dvoje železné dvéře a meč. Tyto památky jsou uloženy v Lysickém zámku.

Až do roku 1451 vlastnila Lysice větev Kunštátsko-Lysická. Od tohoto data se majitělé často střídali. Postupně vlastnili Lysice větve pánů z Kunštátu, Perštýna, Kácova a Náchoda. V období třicetileté války , Lysice značně zpustly. V roce 1685 prodal císař Leopold lysické panství hraběti Serényovi. Tento rod měl Lysice v držení až do roku 1745, kdy je zakoupil Jan Jiří Piatti z Drnovic, který je vlastnil až do roku 1807. V roce 1811 dostalo se celé panství do dědictví Antonie hraběnky Dubské (rozené Piattiové) a její potomci, hrabata Dubští z Třebomyslic, Emanuel, Quido a Albrecht, vlastnili lysické panství až do roku 1945.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Lysice (městys) Blansko



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)