Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » Boží muka, kříž, kaplička » Výklenková kaplička sv. Barbory - Planá nad Lužnicí (kaplička)

Výklenková kaplička sv. Barbory - Planá nad Lužnicí (kaplička) [42010]

Kulturní památka (KP)

V ul. Strkovská, za železničním přejezdem, po pravé straně silnice, u rozcestí chodníků. Zděná, omítaná, výklenková kaplička na příčně obdélném půdorysu, orientovaná k silnici. Zděná, omítaná, výklenková kaplička na příčně obdélném půdorysu, orientovaná k silnici. Od terénu je odsazena značně přesahujícím soklem, jehož část nejspíše zmizela pod zvýšeným terénem. Sokl je kvádrový, s přesahující krycí deskou, na okrajích zaoblenou. Na všech stěnách soklu je polovina hluboce vpadlého oválného pole, nahoře ukončeného odsazenou přímou linií. Hranol kapličky je hmotově mělčí než sokl. Přední stěnu otevírá vysoká prostorná nika, ukončena konchou, vyplněnou štukovou mušlí. Nika má jemné štukové pásové orámování, počátky oblouku jsou zvýrazněny malou konzolkou, na vrcholu se pás zavinuje a voluty se protilehle dotýkají. Již pouze mělké plochy ukončené půlkruhovým obloukem zdobí obě boční stěny a širší pole se uplatňuje na straně zadní. Dominantním zdobným prvkem jsou boční křídla, nahoře s menší volutou, pokračující dolu jako svislý štukový pás, nad soklem doširoka vyklenutá, ukončena obloukem.

Kolem přední kontury jsou plasticky doplněná akantovým listem. Niku flankují pilastry s konzolovými odstupňovanými hlavicemi, nesoucími do půlkruhu vypjaté kladí. V jeho oblouku je vytvořena reliéfní štuková okřídlená andílčí hlavička. Kaplička je zavrcholena rozeklaným štítovým nástavcem, sledujícím oblouk kladí, orámovaným profilovaným štukovým pásem. Mezi obě části je vložen štukový podstavec, uprostřed projmutý, přičemž po stranách takto vznikly dva kapkovité otvory. Na čele podstavce je obnoven letopočet 1691. Nástavec je shodně vyzdoben i na opačné straně, bez letopočtu. Na této straně je kvádr kapličky ukončen několikrát odstupňovanou římsou, krytou prejzy. Prejzová krytina v 5 řadách chrání štítový nástavec nahoře. Do hřebene byl zasazen kovaný křížek, kterému dnes chybí příčné břevno. Kaplička je v současnosti obílena. Mobiliář: Dle starších záznamů v Prvotním evidenčním soupisu památek, pořízeném KSSPPOP v Č. Bud. v r. 1962, bývala v kapličce umístěna socha sv. Barbory, polychromovaná dřevořezba - t. č. uložena na faře.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)