Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » architektonická zajímavost » Fara - Planá nad Lužnicí (zajímavost)

Fara - Planá nad Lužnicí (zajímavost) [42006]

Kulturní památka (KP)

Zděná fara se nachází v těsné blízkosti hlavního silničního tahu Tábor – České Budějovice, v pohledové i komunikační ose s kostelem sv. Václava, jenž se umístěn na protistraně komunikace.

Planská fara je v písemných pramenech zmiňována již ve 14. století (před 1357). Obnovena byla r. 1666 (tehdy obec i s patronátními povinnostmi zdědil po Lidmile Benigně ze Šternberka její syn Jan Norbert, od tohoto roku vedeny matriky a knihy zádušních účtů). V l. 1784-85 prošla budova fary radikální přestavbou, která udala dnešní podobu. R. 1855 byla provedena oprava budovy spojená s uzavřením dvora kamennou zdí. Další stavební oprava doložena pro r. 1909. V letech 1895 – 1913 v objektu sídlila záložna. V roce 1916 v krovu hospodářského zázemí fary, jež již dnes neexistuje, písemně zaznamenán nerozsáhlý požár.

Budova s bránou pochází z osmdesátých let 18. století a je jak v základní hmotě, mnoha detailech, tak v celkovém rozvrhu autenticky dochována. Je příkladem vysoké úrovně venkovského pozdně barokního stavitelství. Průčelí se středním rizalitem korunované mansardovou střechou a doplněné tvarově velmi zajímavou vjezdní bránou tvoří harmonicky komponovaný estetický celek. K faře ve funkční symbióze přiléhá dvůr. V interiéru fary jsou intaktně dochovány všechny stropní konstrukce a další cenné prvky (především vnitřní dveře s původními doplňky).


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)