Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » architektonická zajímavost » Špýchar - Pracejovice (zajímavost)

Špýchar - Pracejovice (zajímavost) [41886]

Kulturní památka (KP)

Architektonicky a konstrukčně hodnotná budova sýpky se zachovalými střílnovými otvory v jednotlivých patrech byla postavena pravděpodobně již v 18. století. Sýpka má cenné interiéry včetně konstrukcí (trámové stropy, klenby).

Patrová sýpka se nachází v jižní části obce Pracejovice, je orientována podélnou SV fasádou do přilehlé trojúhelné návsi a tvoří cenný urbanistický prvek v intravilánu obce. Hodnota sýpky spočívá v jejím architektonickém vzhledu, v konstrukčním historickém řešení a neopomenutelnou a cennou hodnotou jsou zachovalé zbytky střílnových okenních otvorů v kontrastu jednoduchých fasád.

Sýpka je orientována podélnou stranou do přilehlé trojúhelníkové návsi, k severo-východu. JV štítová fasáda je orientována do dvora usedlosti. Sýpka je v areálu usedlosti situována na její severní straně a navazuje na novou bránu a v prodloužení na obytné stavení jižním směrem. Předmětem památkové ochrany je pouze patrová budova sýpky s předsazeným schodištěn na obdélném půdorysu se sedlovou střechou.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)