Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Tetín (obec) [4174]


foto Tetín (obec)
    Pohled z vrcholu Damilu (Zdena)

Počátky této obce jsou v mnoha pověstech spojovány už s Krokovou dcerou Tetkou, tj. s r. 712 n. l., ale historická studie a archeologické zprávy ho umisťují do porvní poloviny X. stol. n. l.; je spojován s pobytem sv. Ludmily a jejího vnuka sv. Václava na Tetíně, jehož zde údajně po krátky čas vychovávala. 
  
V r. 921 však Ludmilina snacha Drahomíra najala vrahy a ti, v první vigilii noční z 15. na 16. září, Ludmilu na Tetíně zavraždili. Svatá Ludmila je první světicí, udávěnou ve spojitosti s Přemyslovci. Vzhledem k Ludmile můžeme Tetín považovat za jedno z míst pobytu prvních křesťanů v Čechách a jeden z kořenů české historie, vzhledem ke sv. Václavovi bývá někdy spojován s počátky české státnosti. Lze říci, že Tetín přinesl významný vklad do klenotnice české historie.
  
Tetínské sakrální stavby, a jejich historický význam, vražda sv. Ludmily i údajný pobyt sv. Václava, jsou předmětem soustavného historického bádání i součástí mnohých literárních děl. I tak zůstává minulost Tetína na některých místech dosud zastřena závojem tajemna. Mohou ji rozjasnit jen další archeologické výzkumy a historická zkoumání. 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Tetín (obec) Beroun
obec, osada Tetín (obec) Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)