Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jivina (obec) [4132]



Kdy obec vznikla, není přesně známo, ale v zápisu v obecní kronice je uvedeno, že bývala zvláštním statkem, jehož prvotní držitelé jsou neznámí. Na počátku XIV. století byla Jivina pánů z Házmburka na Valdece, kde p.Zbyněk Zajíc daroval v r.1368 půl vsi klášteru ve Svaté Dobrotivé. Druhou část vlastnil Kryštof z Gutštejna, který ale potřeboval peněz a protov roce 1490 zastavil obec i lidi své p.Kunatovi Pešíkovi z Komárova. V této zástavě zůstala Jivina až do roku 1513. Později byla tato část připojena k Točníku, s nímž v r. 1573 prodána Ferdinandem I. p.Janu st. z Lobkovic. Rod Lobkoviců získal i klášter Svaté Dobrotivé a s ním tedy i druhou část Jiviny. Tolik k dávné minulosti. Do roku 1918 měla obec 55 popisných čísel s 347 obyvateli a dále se rozrůstala.

V roce 1945 měla obec 72 popisných čísel. Po tomto roce začali občané s úpravami svých obydlí. Byly prováděny rekonstrukce stávajících budov a vylepšováno vybavení domácností. Počátkem 60.let do r. 2000 bylo postaveno 14 rodinných domů včetně obecního úřadu a hasičské zbrojnice. V letech 1972 až 1974 byl v obci svépomocí vybudován vodovod, čímž byl vyřešen problém s nedostatkem vody. Do té doby byla voda z obecních studní vydávána jen na příděl a to pouze na pití a přípravu jídla. Vodu pro hospodářská zvířata byli hospodáři nuceni dovážet z potoka nebo ze studní pod "Lomy". Po provedení kolaudace byl vodovod předán do správy Vodovodů a kanalizací Beroun.

V roce 1923 byl založen hasičský sbor, který pracuje do současné doby. Pravidelně se zúčastňuje hasičských soutěží a v obci pořádá kulturní akce (např. Posvícenské zábavy, plesy, Staročeské máje a Štědrovečerní blahopřání). K dispozici má hasičskou stříkačku PS 12, osobní terénní automobil ARO M461 a vozidlo AVIE Furgon.

Velkou přeměnu doznal v poslední době vzhled obce. Všechna veřejná prostranství jsou pravidelně upravována. Před nedávnem proběhla rekonstrukce místních komunikací, které jsou téměř po celé obci kryté asfaltovým povrchem.

Obec Jivina se nachází na svahu Jivinské hory, která má ve skutečnosti dva vrcholy. Obec je položena na samém úpatí hory a rozložena ve výšce 485 až 525m. nad mořem. Název obce vznikl ze slova „jívina“, jílová porostlina. Obec je vzdálena cca 7km od Hořovic a 2km od městyse Komárov. V obci se nenachází žádný průmyslový podnik. Pracovní příležitosti v obci jsou minimální a proto musí obyvatelé za prací dojíždět převážně do Komárova, Hořovic a průmyslové zóny v Žebráku. Jivina je členem Dobrovolného svazku obcí regionu Hořovicko (se zaměřením na dopravní obslužnost regionu). Hromadná doprava osob je zajištěna pravidelnými autobusovými linkami.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jivina (obec) Beroun
obec, osada Jivina (obec) Mladá Boleslav
obec, osada Jivina (osada) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)