Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » víceúčelové zařízení » Zámek Vlčí kopec - Kladeruby nad Oslavou (zámeček)

Zámek Vlčí kopec - Kladeruby nad Oslavou (zámeček) [41128]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: Heinrichslust (Jindřichovo zátiší)

Na katastru obce Kladeruby nad Oslavou leží lovecký zámeček na Vlčím kopci od vídeňského architekta Josefa Kornhäusela, který nechal vybudovat Jindřich Vilém Haugwitz z Biskupic (1770 – 1842) v letech 1829 - 1830. Celý areál původně tvořil komplex budov pro hosty a služebnictvo, které jsou z větší části zachované. Náměšťské panstvo sem jezdilo tehdy pravidelně na 1 až 3 týdny na přelomu září a října. Byly zde pořádány okolním panstvem oblíbené a hojně navštěvované hony na jeleny, daňky a černou zvěř. Hraběcí lesy byly vlastně soustavou obor, ohrazených dřevěnými kůly s měděnými dráty, s nadchody pro pěší nad nimi na stezkách a cestách a s vraty na vozových cestách. Svahy kolem hlubokého koryta řeky a potoků byly protkány soustavou loveckých stezek, lidově zvaných „pirštajchy“ (snad z německého Bergteige – horská stezka). Umožňovaly lovcům pohodlnou chůzi a výhled na dostřel na obě strany.

S náměšťským zámkem je Vlčí kopec dodnes spojen skvělou soukromou cestou nazvanou Annastrasse (Annina cesta). Byla vybudována v letech 1882 – 1884, jak uvádí deska, zasazená v granulitové skále u brodu přes řeku Oslavu. Těsně nad ním byla udržována „Jindřichova lávka“ pro pěší, vybudovaná a slavnostně otevřená 29.6.1929 Klubem českých turistů v Třebíči, který jí udržoval a obnovoval. Na počest majitele náměšťského panství byla nazvána Jindřichova lávka.

Po roce 1948 však již nebyla po povodních obnovována. Poblíž zámečku na Vlčím kopci byla obydlí pro hosty, služebnictvo a myslivna (v té nyní bydlí správce areálu). Výše na rovném prostranství u ústí aleje směrem k rozhledně Babylon byla ještě hájenka, konírny a kočárovny z režného zdiva, které již byly strženy v dobách, kdy areál sloužil jako letní tábor pro děti zaměstnanců Jihomoravských energetických závodů, dnes JME a.s. K areálu ještě patřila již zmíněná rozhledna Babylon, již neexistující bouda „Žampion“ a pavilon Gloriet.

Na svazích pod zámečkem bylo i několik stanovišť pro „střelbu ku ptáku“, na nichž střelci dokazovali v odpočinkových dnech svou střeleckou pohotovost a zdatnost. Náměšťský zámek se zajímavou hudební tradicí měl i vlastní kapelu, složenou z kantorů a služebnictva. Jako kapelník zde působil i slezský skladatel Gottfried Rieger (1764 – 1855), který složil kantátu s názvem „Ode an Heinrichslust“ (Óda na Jindřichovo zátiší). Autor německého textu není uveden. Je ale dost možné, že ho složil sám Jindřich Haugwitz, vynikající překladatel a autor řady textů.

V 70. letech 20. století sloužil areál Vlčího kopce jako ubytovna pro dělníky stavějící hráz Dukovanské vodní nádrže.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)