Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Osek nad Bečvou (obec) [39768]



Obec Osek nad Bečvou je začleněna územně pod okres Přerov a náleží pod Olomoucký kraj. Příslušnou obcí s rozšířenou působností je město Lipník nad Bečvou. Obec Osek nad Bečvou se rozkládá asi devět kilometrů severovýchodně od Přerova a pět kilometrů jihozápadně od města Lipník nad Bečvou. Tato část střední Moravy se historicky a etnograficky nazývá Haná. Území této středně velké obce trvale obývá cca 1200 obyvatel. Katastrem obce protéká řeka Bečva na níž stojí dva jezy, a podél prochází stejnojmenná cyklostezka.

Pro děti školního věku je v obci k dispozici základní škola vyššího stupně a rodiče menších dětí mají k dispozici také školku. Pro využití volného času je v obci k dispozici sportovní areál s umělým povrchem, dětské hřiště s hřištěm pískovým a pro vyznavače Petrova cechu také rybářský revír Jadran, na kterém je také možnost  se okoupat. Dále v obci najdete knihovnu, kostel a dva  hřbitovy. V obci má externí ordinaci jeden praktický a dětský lékař. Z další občanské vybavenosti je zde matriční a poštovní úřad. V obci lze využívat plynofikaci, kanalizaci i veřejný vodovod. 

Obec Osek nad Bečvou leží v průměrné výšce 225 metrů nad mořem. První zmínku o obci nalezneme v historických pramenech v roce 1322. Celková katastrání plocha obce je 1303 ha, z toho orná půda zabírá 75 %.

 

Historie obce

Největší zásluhu na zaznamenání života naší obce v minulosti má první kronikář Jan Baďura (

Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1 | dále >


Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Osek nad Bečvou (obec) Přerov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)