Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sušice (obec) [39527]



1078  V roce 1077 založil olomoucký kníže Otta v Olomouci benediktinský klášter v místech, kde bylo staré slovanské hradisko. Klášter byl vysvěcen 3. února 1078 a obdarován zakladatelem mnohými vesnicemi, lesy, poplužími atd. V zakládací listině je uvedeno i popluží v Sušicích. Jde o nejstarší dochovanou moravskou listinu.

1160  Listina dokládá že ještě před tímto rokem získal klášter další popluží v mnohých vsích a také sedm popluží v Sušicích.

1241  Klášterní hradisko v Olomouci bylo zcela zničeno Tatary. Co se v té době dělo se Sušicemi, není dosud známo, protože z tohoto období nemáme žádné písemné záznamy.

1340  V tomto roce se na listině Filipa z Velké Senice připomíná jako svědek Jan ze Sušice. Jan ze Sušice a z Horky(u Olomouce) měl dva syny: Jana a Ješka. Jan studoval v Padově v  Itálii a v roce 1379 se uvádí jako kanovník v Olomouci. Ješek Hromada ze Sušic a z Horky byl dvakrát ženat. Roku 1371 se vzpomíná jeho první žena Ofka a roku 1376 a 1384 jeho druhá žena Anna, dcera Pavlíka ze Sovince. Ješek Hromada zemřel v roce 1408.

1360  Zdejší tvrz a ves držel Jan ze Sušice, kterému v tomto roce prodali bratři Hereš a Soběn dvůr, pět čtvrtlánů a s půldruhým lánem tři poddané. 1376  Radslavice, Sušice, Pavlovice, Prusínky a část Tučína držel Ješek Hromada z Horky a  ze Sušic 1392  Od Ješka Hromady koupil Radslavice a Sušice Markrabě Jošt, který je téhož roku prodal Olomoucké kapitule 1465  Král Jiří z Poděbrad zastavuje Sušice a Radslavice spolu s dalšími šesti kapitulními obcemi Jiřímu Ctiborovi z Cimburka 1587  Olomoucká kapitula obnovila Sušicím a Radslavicím právo odúmrti, které jim bylo listem v latinském znění uděleno za děkana Konráda Althayma v letech 1494 - 1502. Na žádost poddaných jim kapitula toto právo obnovila listem v českém jazyce. Pro poddané to byla velká výsada. Dosud mohli usedlost zdědit jen potomci v mužské linii, jinak statek přešel celý do rukou vrchnosti. Po získání práva odúmrti se okruh dědiců značně rozšířil a  to nejen na dcery, ale i na vzdálenější příbuzné.

1609  V tomto roce náležely Sušice i Radslavice Jiřímu Bruntálskému z Vrbna, kterému patřilo také panství Helfštýnské. Jiří Bruntálský zemřel ještě za českého povstání a všechen majetek mu byl zkonfiskován. Sušice a Radslavice se tak v roce 1622 dostaly zpět pod olomouckou kapitulu. Toto období bylo časem tvrdé feudální poroby a neustálých sporů s vrchností.

1680  V sušickém lese bylo vyměřeno místo pro nový vrchnostenský dvůr. Pro velký odpor poddaných byl však vystaven až v letech 1694 - 1696 a hospodařit se začalo až v roce 1701. V roce 1787 došlo k odtržení od Sušic a vytvoření nové samostatné vesnice Oldřichov. 1848  Dochází ke zrušení poddanství a Sušice získavají možnost vlastní samosprávy a v dalších letech vzniká katastrální obec Sušice s vlastním obecním výborem.

1974  1.7.1974 dochází ke sloučení Místních národních výboru Sušic, Radslavic, Grymova a Oldřichova při ponechání statutu obcí. Obce spadaly pod společný MNV v Radslavicích. 1983  V tomto roce dochází ke spojení obcí Sušice, Radslavice, Grymov a Oldřichov do jedné obce, kdy z  dosavadních obcí se stávají místní části jedné společné obce Radslavice. Toto spojení nebylo řádně projednáno na schůzích v připojených obcích, což vyvolalo velkou nevoli občanů v těchto obcích. Byl to také jeden z důvodů, proč se společná obec v roce 1990 rozpadla. 1990  Po roce 1989 došlo k osamostatnění Sušic a vytvoření vlastního obecního úřadu. 2004  Na žádost obce Sušice bylo uděleno rozhodnutím předsedy Poslanecké sněmovny ze dne 5. října 2004 užívání obecního znaku a praporu. Slavnostní předání dekretu starostovi obce Josefu Krátkému proběhlo v Parlamentu České republiky dne 3. prosince 2004. Symboly byly vysvěceny při hodových slavnostech 2. července 2005.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Sušice (město) Klatovy
obec, osada Sušice (obec) Uherské Hradiště
obec, osada Sušice (obec) Přerov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)