Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Klatovy » kostel, kaple, synagoga » Kostel Narození Panny Marie - Velhartice (kostel)

Kostel Narození Panny Marie - Velhartice (kostel) [39399]

Kulturní památka (KP)
foto Kostel Narození Panny Marie - Velhartice (kostel)
    Kostel Panny Marie (kemadaj)

Gotická přestavba pozdně románské svatyně Narození P.Marie, dominující městečku se uskutečnila již kolem r.1330, ze staršího objektu zůstala stát severní strana lodi. Portál do lodi, zdivo i předpokládaný typ pavlačové tribuny by datovaly původní velhartický kostel na rozhraní 12. a 13. století.

Chor a jižní boční lodí jsou z doby kolem r.1325, čtyři pilíře v lodi a sakristie s pokladnicí na severu choru vznikly až po r.1510.

Orientovaná dvoulodní stavba s věží při západním průčelí. Další, mohutnější věž, stojí na severní straně objektu v úrovni mezi lodí a presbyteriem. Na severní straně lodi jsou z vnější strany otevřené schody na oratoř. Užší presbyterium je trojboce uzavřené. Jižní strana lodi je opřena z vnější strany 4 opěráky. Okna lodi jsou zaklenuta polokruhem, jejich tvar je patrně výsledkem modernizace stavby v 18. století. Presbyterium má na J straně dvě širší a v závěru dvě užší gotická okna bez kružeb a profilovaného ostění s rozšířenou špaletou. Severní věž přiléhá ke staršímu opěráku presbyteria a na straně kostela má vlastní zeď. Věž je mohutná několikapatrová hranolová stavba s mírně se zužující šířkou jednotlivých podlaží. Korunní římsa je profilovaná. Střecha je jehlancová, zakončená čtyřbokou lucernou se segmentem zaklenutými otvory a jehlancovou stříškou. V ploše střechy jsou vždy v jedné ose na všech stranách malé vikýře se sedlovou střechou. Západní věž je přibližně o 4 patrech, shora je zakončena střechou s výraznou cibulovitou bání. Nad okny v úrovni zvonové stolice na západní, severní a jižní straně je korunní římsa vytažená do polokruhu pro osazení věžních hodin. Fasády nároží věží jsou opatřeny malovanou bosáží v šedomodré barvě na okrovém podkladu.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)