Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Budkov (zámek) [3922]


foto Budkov (zámek)
    Zámek (foto: Eva Koutná) ()

První zmínka o vodní tvrzi v Budkově pochází z roku 1353, a to v souvislosti s tím, že ji původní majitel Jan z Budkova prodal do rukou bratrů Jeníka mladšího a Jeníka staršího z Mezimostí. Začátkem 16. století byla přestavěna v pozdně gotickém stylu. Důležitým mezníkem jsou léta 1545 až 1555, kdy byla tvrz přestavěna na renesanční zámek. Stalo se tak za vlády Hrubčických z Čechtína a zámek tím získal dnešní podobu. Barokní úpravy za vlády Františka Karla Berchtolda se zevnějšku prakticky nedotkly, znamenaly ale velkou přeměnu interiérů. Na počátku 19. století bylo okolí zámku obohaceno o anglický park s vodní zahradou.

Zámek Budkov se nachází ve stejnojmenné obci přibližně 10 km od Jemnice. Je viditelný i z hlavní silnice, avšak kdo se chce postavit před jeho průčelí, musí odbočit. Zaujme ho jistě mohutná vstupní věž s hodinami, která je pozůstatkem bývalé tvrze a dominuje pětikřídlé jednopatrové budově vystavěné kolem nepravidelného nádvoří. Nádvoří je kolem dokola obklopeno arkádami s toskánským sloupovím. Zámek je oděn do renesančního hávu. Před zámkem se tyčí olistěný pamětník starých časů a hezky zrekonstruovaný kostel svatého Martina.

Při přestavbě tvrze na renesanční zámek bylo kolem nepravidelného nádvoří vystavěno pět jednopatrových křídel v obou podlažích s arkádami, v přízemí otevřenými, v patře prosklenými a s toskánskými sloupy. Mohutná věž s hodinami stojící v průčelí zámku je pozůstatkem původní tvrze. Zámek slouží od roku 1949 různým školským a výchovným účelům. Interiéry byly několikrát přestavovány a přizpůsobovány současným potřebám V současnosti zámek slouží jako dětský domov.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)