Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Klatovy » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Jiří - Strážov (kostel)

Kostel sv. Jiří - Strážov (kostel) [38191]

Kulturní památka (KP)
foto Kostel sv. Jiří - Strážov (kostel)
    Kostel sv. Jiří ()

Existence kostela doložena k roku 1384 a 1405. V poslední čtvrtině 13.stol. postaven presbytář s klenbou a loď s vítězným obloukem, jižní portál lodi a zrušené okno ve východní stěně presbytáře. Dodatečně, ale snad ještě ve středověku, přistavěna sakristie. Rámcově do období gotiky lze zařadit ještě štít nad vítězným obloukem, okna ve východní části lodi, jižní okno presbytáře a sanktuář. Někdy v baroku vztyčen nad presbytářem nový krov v těsné návaznosti na výstavbu nové věže. Po postavení věže byla severní pata střechy zvýšená pultem.

V některé literatuře kladena výstavba věže do období kolem roku 1780. V době baroka byla asi k jižní straně lodi přistavěna předsíň a schodišťový přístavek na kruchtu (oba přístavky dnes zbořeny). V roce 1813 měla být nově pokrytá střecha věže. Někdy v 1. polovině 19. století možná provedený strop a krov nad východní částí lodi. Už kolem poloviny 19. století se plánovalo rozšíření kostela. Kdy byly přistavěny opěráky k lodi, není známo (horní hranicí je rok 1857 – z této doby zachovaný plán, kde už jsou zakresleny).

V roce 1855 provedený nový krov věže; práce provedeny tesařským mistrem Jakubem Suchým z Janovic a Janem Bouberlem ze Strážova. Asi ve 2. pol. 19. století nahrazena sedlová střecha presbytáře dochovaným pultem. Z 19. století rámcově přístavek schodiště u věže. V letech 1903-5 opravena střecha věže a exteriéry i interiéry celého kostela. V r. 1932 opraveny hodiny, v r. 1936 prodloužena loď. Plány vypracoval zednický a tesařský mistr Viktor Chmelík z Janovic. Z přestavby štít, strop, krov, vstup a okna a kruchta, nová et. krytina a opraveny vnější omítky. V letech 1945 - 1990 dílčí opravy.

V roce 2001 natřená střecha věže, opraveny vnější omítky, vymalovány interiéry, natřeny výplně otvorů a provedeno odvodnění paty zdiva. Severní a západní část ohradní zdi snad ještě pozdně gotická (soudě podle nalezených střílnovitých okének). V roce 2001 dozděna část zřícené severní zdi. Brány možná z 1. poloviny 19. století. V roce 1859 zrušený hřbitov kolem kostela.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)