Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Krašovice (obec) [3812]



Obec Krašovice se nachází 18 km na sever od Plzně v nadmořské výšce kolem 420 m nad mořem na soutoku potoka Bělá a Brodského potoka. V obci je rybník o výměře 5,8 ha, který vesnici rozděluje na dvě části - Ves a Bojiště. Počet obyvatel je 370, počet domů 102.
V obci je rozvod plynu a kanalizace. Rozloha katastrálního území obce činí 735 ha.

První písemná zpráva o Krašovicích je z roku 1232, kdy byl majitelem Krašovické tvrze Jetřich I. Po něm Krašovice zdědil jeho syn Jetřich II, který kolem roku 1339 vesnici prodal. Poté se majitelé často střídali, jedním z významnějších majitelů byl Petr z Vrtby.

Za husitských válek byla ves i s tvrzí spálena. Tvrz již nebyla obnovena. Po tomto období získal Krašovice Burian z Gutštejna, který je připojil k Bělé. O původním románském kostelu hovoří zpráva z roku 1772 v tom smyslu, že kostel je prastarý a potřebný oprav. Na jeho místě byl postaven v roce 1778 nový kostel sv. Jiljí. Zbytky tvrze se znatelným opevněním byly patrné ještě kolem roku 1838, ale později byly rozebrány jako stavební materiál a na části pozemku tvrze byla roku 1889 postavena budova školy.

Od poloviny 19. století se Krašovice rozvíjely rychlým tempem. Od roku 1897 v obci funguje hasičský sbor, později ochotnické divadlo, v obci vznikl mlýn, pila, pivovar, u obce se rovněž těžilo uhlí. Pěstovaly se různé zemědělské plodiny, dokonce i chmel. Místo, kde byly chmelnice, připomíná místní název "Chmelničky".


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Krašovice (obec) Plzeň-sever
obec, osada Krasovice (osada) Benešov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)