Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Veselá (obec) [3767]



Obec Veselá leží 4 km od okresního města Rokycany, asi 447 m n.m. Její pojmenování je odvozováno z adjektiva veselý, ještě v roce 1850 se používal kromě dnešního názvu Veselá i termínu Veselé. Poprvé se lokalita připomíná v pramenech k roku 1352, kdy ji bratři Drslav z Nezbavětic a Habart z Nevida darovali na radu svého bratra Amchy, bývalého převora dominikánského kláštera v Plzni, tomuto klášteru.

Zdejší tvrz zřejmě vznikla až v 16. století a drželi ji Řesanští z Kadova. Část Veselé koupil v roce 1577 Kryštof z Roupova a připojil ji ke šťáhlavskému panství. Druhý díl měnil majitele, v roce 1615 ho vlastnila Anna Bechyňová, později Volfingarové a od roku 1692 Širntyngárové. V 18. století byla nakonec i tato část Veselé připojena k šťáhlavskému velkostatku, jehož součástí byla obec až do roku 1848.

Na počátku 18. století tu žilo 19 hospodářů, z toho jeden kovář. Dále je zde uváděn panský hostinský. Vrchnost ve Veselé provozovala ovčín a mlýn na samotě zvané Peklo. Tento názen se obvykle používal pro označení hlučných mlýnů v hlubokých údolích, někde také hostinců nebo osad s pověstí mravního spuštění.

Farou náležela obec k Mirošovu. K Mirošovu byla Veselá původně také přiškolena, kolem roku 1820 se však děti z Veselé, Nevida a Rakové začaly učit v Nevidě. Po pěti letech se škola přestěhovala do Veselé, kde pro ni byla v roce 1832 vystavěna vlastní budova. Z jednotřídky se stala v roce 1882 dvoutřídka a o sedm let později i trojtřídka. Škola funguje dodnes.

Celkem 11 životů zdejších mužů si vyžádala první světová válka, jejich památce je věnován pomník postavený v roce 1920. Ze slavných rodáků uveďme autora učebnic pro střední školy prof. Miloslava Pantůčka (nar. 1897).

V roce 1908 se zde narodil Václav Beneš, amatérský malíř a učitel v Rokycanech, Hlohovičkách, Mirošově a Hrádku. (Informace čerpány z knihy "Rokycanskem na starých pohlednicích", autoři František Batěk, Mgr. Hana Hrachová, Mgr. Petr Prášil)


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Veselá (obec) Rokycany
obec, osada Veselá (obec) Pelhřimov
obec, osada Veselá (obec) Semily
obec, osada Veselá (část obce) Prostějov
obec, osada Veselá (obec) Zlín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)