Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Litohlavy (obec) [3735]



Litohlavy, obec o nadmořské výšce cca 400 m naleznete v údolí Oseckého potoka, asi 3,5 km severozápadně od Rokycan a necelých 20 km od krajského města Plzně. Přínosem pro obec je bezesporu i 1 km vzdálený sjezd z dálnice D5 Praha - Plzeň.

Významnou dominantou Litohlav, dobře viditelnou ze všech stran, je poutní kaple Navštívení Panny Marie, nacházející se nedaleko obce na pahorku Vršíček, vysokém 431 nad mořem. Tento kostel se třemi hvězdičkami postavila obec Rokycanská v letech 1744 - 1747 jako vděk za ochránění města od moru, který zuřil v letech 1680, 1689 a 1713 a který tehdy Rokycany ušetřil.

Litohlavy prosluly svým vyspělým ovocnářstvím a včelařstvím, udržováním lidových zvyků a slavností (mezi které patří dodnes Vršíčková pouť konaná první neděli v červenci) i bohatým společenským a spolkovým životem. Každoročně se zde koná cca 7 tanečních zábav v přírodním areálu a házenkářský turnaj. K dispozici je dobře vybavený hostinec (v jeho blízkosti je sportoviště) s možností pořádání nejrůznějších oslav.

Od 1. 1. 1980 rozhodnutím ústředních orgánů byla obec připojena k Rokycanům. Její opětovné osamostatnění se uskutečnilo dne 1. 1. 1994 na základě výsledku referenda místních občanů.

V současné době žije v obci přes 450 obyvatel. Občané jsou zásobování pitnou vodou z obecního vodovodu s vlastním vrtem. Obec je plynofikována od roku 1998 a je zde zavedena kanalizace pro povrchové vody.

Dopravní obslužnost Litohlav je díky přímému silničnímu spojení do Rokycan a blízkosti dálnice na velmi dobré úrovni, jejich poloha je též výhodná pro podnikání. Schválený územní plán umožňuje další rozvoj obce v příštích letech.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Litohlavy (obec) Rokycany



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)