Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hrádek (obec) [3717]



Nejstarší dochovanou písemnou zmínkou je darovací listina českého krále Jana Lucemburského ze dne 7. listopadu 1325 (originál je uložen ve Státním archivu v Třeboni), v niž daruje za věrné služby Petrovi z Rožmberka několik obcí, mezi nimiž je také Hrádek. Vznik Nové Huti, která získala název jako obec až v roce 1854, je spojen s počátky českého železářství. Velká tradice hutnictví a průmyslové výroby se prolíná historií celého údolí Padrťského, dříve Černého potoka, a je spojena s postupným vznikem řady kujných hutí a vodních hamrů. Jeden z těchto dochovaných technických unikátů ze 16. století v nedalekém Dobřívě dnes slouží jako muzejní expozice.

I dnes je Hrádek přes svůj „zelený“ charakter průmyslovým městem. Tradiční a největší podnik na Rokycansku – Železárny Hrádek a.s. má ve svém rodokmenu datum narození na počátku minulého století, ale ve městě jsou i nové významné firmy, jako Monteferro nebo Borgis, které poskytují místním obyvatelům pracovní příležitosti. Město v průběhu let narostlo zejména podnikovou bytovou výstavbou zdejších železáren. Nezanedbatelná je také družstevní výstavba a stavění rodinných domků. Pro zlepšení životních podmínek byla v celém městě provedena kanalizace a plynofikace. V současné době byla zahájena výstavba technické infrastruktury pro výstavbu dalších rodinných domků.

Obyvatelé Hrádku žijí bohatým sportovním, kulturním a společenským životem. Ve městě je sportovní stadion, hřiště pro házenou, koupaliště, dům kultury, knihovna a kouzelně položené přírodní divadlo. V něm se koná od roku 1992 každoročně na začátku srpna velmi známý a navštěvovaný hudební festival Muzika. Oblíbenou akcí je i Jakubská pouť, která se koná vždy v červenci. Pro děti je v Hrádku organizována soutěžní akce dětí a pro děti – HRÁDECKÝ ŠUPLÍČEK.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Hrádek nad Nisou (město) Liberec
obec, osada Hrádek (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Hrádek (obec) Klatovy
obec, osada Hrádek (obec) Rokycany
obec, osada Hrádek (obec) Frýdek-Místek
obec, osada Hrádek (obec) Hradec Králové
obec, osada Červený Hrádek (obec) Jindřichův Hradec
město, městys Nový Hrádek (městys) Náchod
obec, osada Starosedlský Hrádek (obec) Příbram
obec, osada Hrádek (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)