Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bušovice (obec) [3709]



Obec Bušovice se jako celek skládá ze tří vesnic – Bušovice, Sedlecko a Střapole. Nachází se v Západočeském kraji, okres Rokycany a to mezi městy Rokycany a Radnice, blízko řeky Berounky. Prostředí je velmi vhodné pro bydlení v rodinných domcích nebo také na rekreační chataření či chalupaření. Celá obec má asi 510 obyvatel.

Část obyvatel pracuje v Zemědělském družstvu se sídlem v Oseku, ve firmě MALKOL CZO s.r.o., ve firmě SETRO, další část dojíždí za zaměstnáním do Plzně, Rokycan nebo podniká. Děti navštěvují převážně Základní školu ve Stupně. Část dětí navštěvuje také školy v Rokycanech a Plzni, z důvodu specializace na některé předměty. Blízkost velkých měst (Rokycany 10 km; Plzeň 14 km) umožňuje obyvatelům dosažitelnost zaměstnání, nákupů i kulturního vyžití.

Obec Bušovice má velkou historickou tradici. Archeologické nálezy v blízkém okolí obcí dokladují přítomnost obyvatel již v prehistorickém období. Ovšem první písemná zmínka o obci je roku 1115 v zakládací listině kladrubského kláštera. Jednou z historických památek je zámek s kaplí, postavený podle architekta Jakuba Augustona těsně před rokem 1710. Od roku 1830 do roku 1977 byl zámek využíván jako škola a nyní je zde archiv Státní vědecké knihovny Plzeň. Objekt je ve velmi dobrém stavu a je chráněn památkovým úřadem. Zámek je na pohlednici vpravo dole. (viz.foto).

V Bušovicích pracuje celá řada dobrovolných spolků. Jako první je třeba zmínit Sbor dobrovolných hasičů. Tento má 44 členů a díky svému vybavení zabezpečuje protipožární ochranu na velmi vysoké úrovni a o velkém akčním rádiusu. K dalším velkým sdružením je Český svaz včelařů, jehož základnu tvoří 19 členů. Jejich činnost zahrnuje především společnou preventivní ochranu včelstev před nákazami, a výměna zkušeností při chovu včel. Každoročně se pořádá v místním kulturním zařízení včelařský ples s bohatou tombolou. Myslivecké sdružení Kokocko Bušovice, je dalším velkým dobrovolným spolkem, jehož 30 členů obhospodařuje honitbu o rozloze téměř 2000 ha. Jejich hlavní činnost je zachování nebo zvyšování stavu lovné zvěře.

Z kulturních akcí je na 1. místě každoroční myslivecký ples, který se pořádá tradičně první sobotu v lednu. V neposlední řadě je velmi aktivní Klub důchodců. Sdružuje občany staršího věku (převážně ženy) a zajišťuje pro ně kulturní a společenské akce (zájezdy, divadelní představení, přednášky apod). Činnost klubu je velmi bohatá a je podporována ze strany Obecního úřadu.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bušovice (obec) Rokycany



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)