Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pohořany (osada) [36211]


foto Pohořany (osada)
    Část Pohořan (foto: Ulrych Mir.) ()

První písemná zmínka,dokladující existenci obce Pohořany, je datována k roku 1491, kdy polovina obce patřila olomoucké kapitule a druhá část jistému Vavřínovi, vladykovi z Pohořan. Během 16.století držela již olomoucká kapitula obec celou a Pohořany se tak staly jedním z privátních statků – prebend zmíněného vlastníka. Hypoteticky je předpokládáno, že obec byla založena nejméně jedno století před uvedeným datem a to jako uhlířská osada uprostřed hlubokých lesů. Přesvědčivým důkazem o osídlení jsou i křestní matriky z roku 1634 a sňatkové matriky z roku 1635. Národnostní složení původních obyvatel není spolehlivě doloženo, předpokládá se však, že prvotní populace byla českého původu, faktem je, že po třicetileté válce ( 1618 – 1648 ) byly Pohořany zcela poněmčeny. Z pozemkových knih 17. a 18.století je patrno, že Pohořany jsou stále vedeny jako privátní statky olomoucké kapituly a spadají pod panství Trusovické.
Po nastolení nového právního systému, kdy dochází k likvidaci patrimoniální ( vrchnostenské ) správy, se Pohořany stávají roku 1850 součástí politického a správního okresu města Olomouce, jehož součástí zůstávají i po založení samostatné Československé republiky, navzdory snahám zemské vlády v Opavě o přičlenění Pohořan do sudetské příslušnosti. 
Tato situace se změnila až roku 1938, kdy navzdory jednoznačnému přání zdejších obyvatel o setrvání v čs.republice byly v září 1938 ( po uzavřené mnichovské dohodě o obsazení pohraničních území ) Pohořany včleněny pod správu venkovského okresu ( Landkreis ) Šternberk a odtrhnuty od olomouckého okresu. 
Po skončení II.světové války, kdy byli odsunuti původní němečtí obyvatelé, přichází na Pohořany první čeští osídlenci a dosavadní německý úřad je nahrazen místní správní komisí. Od roku 1945 se Pohořany opět stávají součástí olomouckého okresu. Důležitou územně správní událostí se stalo usnesení plenárního zasedání ONV v Olomouci, které s platností od 1.5.1974 rozhodlo o zrušení MNV v Pohořanech  a obec se tak stala součástí obce Dolany, pod jejíž správu spadá dodnes. 
Pohořany jsou malebnou obcí, ležící v oblasti Nízkého Jeseníku v nadmořské výšce 560 metrů, jsou oblíbeným výletním místem turistů a sídlem mnoha rekreantů. V severním katastru obce leží uprostřed lesů hora s názvem Jedová, dosahující výšky 633 metrů.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Pohořany (osada) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)