Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Véska (osada) [36210]


foto Véska (osada)
    Obec Véska (foto: Ulrych Mir.) ()

Obec Véska je poprvé písemně zmíněna v latinské listině roku 1375, další dokument pochází z roku 1397, kde se pravděpodobně k obci vztahuje jistý finanční spor mezi Václavem a Haškem „ de Weska“. Je prokázáno, že v 15.století byla Véska majetkem olomoucké kapituly, v jejímž držení byla až do roku 1848. V 17.století patřila obec do panství Trusovice. Protože vesnice nesla ve svých počátcích i český název, lze předpokládat původní české obyvatele. Přítomnost českých obyvatel je patrna i z písemných zpráv z průběhu 16.století. Během třicetileté války tudy procházela znepřátelená vojska, roku 1626 zde napáchala citelné škody vojska Mansfeldova i vojáci Albrechta z Valdštejna. Po roce 1648 již bylo, právě tak jako v sousedních Pohořanech, obyvatelstvo většinou německé národnosti.
Roku 1753 byly revidovány hranice mezi Dolanami a Véskou, v roce 1786, po zrušení panského dvora, probíhá  rozparcelování pozemků, ke dvoru přináležejících a v sousedství Vésky dochází k založení osady Novosady – dnes Nové Sady. 
Po revolučním roce 1848 je ustanoveno zřízení zemské a okresní správy, je odvoláno panské zřízení a Véska se od roku 1850 stává samostatnou obcí soudního okresu Olomouc, kterou zůstává až do poloviny listopadu roku 1919. Ve dvacátých letech 20.století byl podle statistických údajů poměr zde žijících Němců a Čechů téměř vyvážený. V důsledku dohody v Mnichově roku 1938 o vytyčení hranice pohraničních území českého státu ve prospěch Německa byla demarkační linie posunuta do katastru Vésky, resp.hranice probíhala na jejím dolním konci a Véska se tak stává součástí říšskoněmecké župy Sudety a přechází pod správu landrátu Šternberk.  
Po skončení II.světové války i zde probíhal v několika etepách odsun německých obyvatel, ale situace nebyla tak dramatická, jako v okolních Pohořanech a Jívové, protože zde žilo hodně českých obyvatel, tabulky uvádí poměr Němců a Čechů 190: 154. Místní národní výbor zahájil ve Vésce svou činnost k 1.lednu roku 1955, v témže roce došlo k odloučení osady Véska od MNV Dolany a vesnice dostává status samostatné katastrální obce. Na základě územně správní reformy státu se Véska stala od 1.7.1960 součástí okresu Olomouc v rámci nově vytvořeného Severomoravského kraje. 
Během 70.let dochází k zásadní změně, v květnu roku 1974 je Véska začleněna pod správu MNV Dolany, dnes je spolu s Pohořany součástí Obce Dolany. Obec Véska je v současnosti vyhledávána nejen turisty, ale i kulturní a sportovní veřejností. Kulturní vyžití nabízí např.zdejší areál Osmička, na němž se m.j.každoročně pořádá známá hudební akce Country stodola, pověstným je také golfový areál, rozkládající se nad obcí.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Véska (osada) Olomouc
obec, osada Nová Véska (osada) Olomouc
obec, osada Véska (část obce) Nový Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)