Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Anny - Hostěnice (kaple)

Kaple sv. Anny - Hostěnice (kaple) [35966]

Kulturní památka (KP)

Mezi nejvýznamější památky obce Hostěnice patří barokní kaple svaté Anny, postavená roku 1748 v lese, severně od obce. Kaple je zapsána v ustředním seznamu kulturních památek.
Vypráví se, že byla stavěna zároveň s poutním kostelem ve Křtinách. Má se za to, že na jejím místě bývalo překladiště cihel. Cihly na stavbu kostela se údajně vozily z cihelny v Tvarožné a v lese nad Hostěnicemi se překládaly. Po dokončení stavby kostela, byla ze zbylých cihel postavena kaple.
A proč je zasvěcena svaté Anně? Kdysi sužoval hostěnické obyvatele mor. Umírali po desítkách. Všichni se modlili k Bohu a všem svatým. Na svatou Annu - 26.7., začala nemoc ustupovat a obec byla z nejhoršího venku. Od té doby se svatá Anna stala patronkou Hostěnic a vděční obyvatelé se každoročně v tento den scházeji u kaple k bohoslužbě.
Kaple má osmiúhelníkový půdorys. V rozích jsou umístěny sochy svatých evangelistů: sv. Lukáše, sv. Marka, sv. Matouše a sv. Jana Evangelisty. V mezilehlých kapličkách jsou sousoší sv. Cyrila a Metoděje a ústřední sousoší sv. Anny s dítětem.
V roce 1947 byla kaple kompletně rekonstruována a ozdobena sochami svatých od sochaře Metoděje Kocourka z Pozořic.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)